Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, casele de pensii sunt la un minim istoric în ceea ce privește numărul de dosare de pensii restante la recalculare: au mai rămas de soluționat doar 139 de dosare de pensii naționale, din cele aproape 19.000 câte erau în ianuarie 2020.
„Mai mult, în cazul celor 139 de dosare rămase lipsesc, în mare parte, documentele necesare pentru recalculare – lipsuri care pot fi completate doar de beneficiari și nu țin de competența caselor de pensii. În ceea ce privește pensiile internaționale, 1.700 de dosare restante de acest fel au fost rezolvate doar în ultimele trei săptămâni. Astfel, numărul celor care rămân de soluționat este de circa 3.700, de la o restanță de 5.400 la momentul preluării mandatului”, a scris Turcan, într-o postare pe Facebook, potrivit GÂNDUL.RO.
Potrivit acesteia, alături de Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut o nouă analiză a rezultatelor, pentru a identifica județele unde este nevoie de o mobilizare mai bună la nivelul caselor de pensii, pentru recuperarea restanțelor: „De asemenea, vom stabili un calendar pentru modernizarea condițiilor de lucru în casele de pensii, astfel încât pe viitor, munca angajaților să se poată desfășura cât mai bine cu putință”.
Guvernul Cîțu rade tot, fie că vorbim despre vouchere de vacanță, călătorii gratuite cu trenul pentru studenți sau, ce interesa cel mai mult pe români, creșteri de pensii! Nici vorbă de așa ceva, zice Ludovic Orban, încă președintele PNL și viitor candidat pentru un nou mandat.
Fostul premier a închis definitiv subiectul majorării punctului de pensie la 1 septembrie 2021: NU! La finalul ședinței coaliției de guvernare, care a avut loc imediat după cea în care liberalii au fost informați de primul-ministru Florin Cîțu cu privire la măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor, Ludovic Orban a vorbit presei despre subiectele „fierbinți” ale zilei.
Referitor la majorarea punctului de pensie, Orban a grăit ca la Radio Erevan: va crește, dar nu din 2021 și nu cu cât prevede noua și atât de așteptata lege a pensiilor (Legea „Olguța Vasilescu”), votată deja în Parlamentul României. „Există o decizie în privința pensiillor. Vor crește, dar de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume: compensarea proporției de 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 % din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.
Programul de guvernare al PNL prevedea majorarea anuală a valorii punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi un minim de 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.