Raed Arafat, prima reacție după nenorocirea de la Ferma Dacilor! Complexul trebuia închis din 2019
O tragedie imensă a cutremurat întreaga țară chiar în ziua de Crăciun. Luni, Ferma Dacilor, un complex din satul Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, a ars din temelii și s-a făcut scrum sub ochii îngroziți ai multor oameni. Opt persoane și-au pierdut viața în urma nenorocirii, majoritatea victimelor fiind copii și tineri. În continuare, zeci de pompieri, criminaliști, experți pirotehniști, inspectori de muncă și polițiști fac investigații în locul unde s-a produs incendiul. Ce spun autoritățile despre focul care a mistuit o întreagă pensiune și a luat atâtea vieți?
Ziua de Crăciun avea să fie cea mai fericită pentru unii români care așteptau cu sufletul la gură să-și petreacă sărbătorile la Ferma Dacilor. Ei bine, nimeni nu prevestea ce nenorocire avea să se întâmple chiar pe 25 decembrie. Focul a mistuit tot ce i-a stat în cale și a făcut complexul scrum. Flăcările s-au întins pe o suprafață mare și s-au ridicat, încât pensiunea a devenit o fortăreață pentru cei care s-au luptat să-și salveze viața. Din nefericire, opt persoane au rămas blocate între pereții cuprinși de flăcări și s-au stins din viață.
Ce spune Raed Arafat despre tragedia de la Ferma Dacilor
Oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat, vineri, concluziile preliminare în urma controlului desfășurat de la ISU Prahova, după tragedia de la Ferma Dacilor. Raed Arafat a ținut să sugereze că legislația referitoare la prevenirea situaţiilor de urgenţă este deficitară și trebuie modificată. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că și populația trebuie să fie mult mai responsabilă și prevăzătoare la situațiile de risc care pot apărea.
„Cu toții știm ce s-a întâmplat și, din nefericire, pierderea a 8 vieți care a avut loc în urma incendiului. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat. Clar avem indicii că unele aspecte nu au funcționat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește prevenirea, dar și din partea administratorului, pentru că nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă la fiecare minut.
Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și incendiu nu era funcțională, deci clar, dacă centrala funcționa, poate astăzi nu eram aici, dar totuși trebuie să spunem, și-am spus acest lucru ieri, că în 2019, în cadrul unui control, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere.
Vreau să subliniez că partea de prevenire și partea de inspecție de prevenire la nivelul situației de urgență este una dintre cele mai importante. Din păcate, noi am observat o scădere a numărului de persoane specializate angajate în cadrul IGSU, între 2013-2023 de la 1017 am ajuns la 443 de inspectori de prevenire. Doar anul trecut au ralizat 40.000 de controale de prevenire (…)
Dacă în trecut puteam spune că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de îmbunătățit, dar în 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acționăm în situații limită și ne permiteau să acționăm și în această situație”, a spus Raed Arafat, într-o declarație de presă susținută la Ministerul de Interne.
Cine sunt victimele care au murit în incendiul de la Ferma Dacilor
Nenorocirea din satul Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova a cutremurat o țară întreagă. Majoritatea victimelor sunt copii și tineri. Șapte dintre persoanele decedate aveau vârste între 11 și 22 de ani. Printre cei trei copii care au murit se numără și băiatul administratorului cazării.
În continuare, zeci de pompieri, criminaliști, experți pirotehniști, inspectori de muncă și polițiști continuă investigațiile la Ferma Dacilor. Autoritățile trebuie să stabilească de la ce a pornit focul și cum s-a putut produce o astfel de tragedie. Pompierii au găsit trupuri carbonizate printre ruinele pensiunii.
Ceilalți doi copii sunt ai finului omului de afaceri Cornel Dinicu. Bărbatul de 48 de ani s-a aruncat în flăcări, în speranța că-și va salva copiii. Nu a reușit să mai iasă în viață. Unul dintre băieții lui avea 16 ani, celălalt 11 ani. Ambii făceau fotbal de performanță.
Fratele celor doi copii decedați a reușit să scape. La fel și mama lor. Cei doi au rămas singuri pe lume: „Tata ,ai fost eroul meu , ești exemplu meu în viața ,nu îmi vine să cred că ai plecat așa repede din viaţa mea , nu îmi văd viaţa fără tine. (…) M-ați lăsat singur cu mama , o să am grijă de ea vă promit.”
Cornel Dinicu, proprietarul de la Ferma Dacilor, și soția lui sunt devastați de durere. Copilul lor a murit în incendiu. Un alt tânăr care a sfârșit în urma tragediei din Prahova ar fi fiul unui general din Direcția de Informații a Armatei. Acesta avea 21 de ani.