Secretarul de stat Raed Arafat a fost certat în spațiul public de către o infiermieră de la spitalul din Iași, după ce oficialul român a declarat că infirmierii și brancardierii nu au nevoie de materiale de protecție, ca în cazul doctorilor și asistenților.
Femeia, pe nume doamna Elena, este angajată la Spitalul Sf Spiridon din Iași îi aduce aminte printr-un mesaj acid că tot personalul medical este la fel de expus la noul coronavirus în mod egal.
„Dragi colegi, infirmiere și brancardieri, într-o emisiune la Antena 3, transmisă în direct aseară la 23.00, domnul Arafat a declarat că infirmieră și brancardierul nu are nevoie de echipament de protecție. Eu vreau să-i adresez un mesaj domnului Arafat, iar pe voi va rog să îl distribuiți. Este inconștiență pură.
Domnule Arafat, persoană care spală pe jos se numește infirmieră, iar cel care împinge la targă se numește brancardier! Într-o secție a unui spital, echipa nu începe de la doctori și se termină la asistenți…Începe de la doctori și se termină la brancardieri și infirmiere.
Și știți de ce? Pentru că infirmieră și brancardierul, pe lângă faptul că spală pe jos și împinge la targă, cum spuneți dumneavoastră, se mai ocupă și cu următoarele: EFECTUEAZĂ IGIENĂ PACIENTULUI, SCHIMBĂ LENJERIA DE PAT ȘI DE CORP A PACIENTULUI, ADUCE ALIMENTELE LA PATUL PACIENTULUI, AJUTĂ PACIENTUL SĂ MĂNÂNCE ȘI SĂ BEA, INFIRMIERĂ ȘI BRANCARDIERUL RIDICĂ PACIENTUL PENTRU ORICE INVESTIGAȚIE TREBUIE SĂ FACĂ MEDICUL, PENTRU A SE ADMINISTRA O PASTILĂ, PACIENTUL TREBUIE RIDICAT DE INFIRMIERĂ SAU BRANCARDIER, domnule Arafat.
AJUTĂ PACIENTUL PENTRU DEPLASARE, DOMNULE! ȘI DACĂ UN PACIENT DIAGNOSTICAT COVID 19 DECEDEAZĂ, ACEA PERSOANĂ ESTE PREGĂTITĂ, INTRODUSĂ ÎN SACUL MORTUAL ȘI TRANSPORTATĂ LA CAMERA FRIGORIFICĂ TOT DE BRANCARDIER ȘI INFIRMIERĂ, domnule Arafat!
Așadar, o INFIRMIERĂ vine în contact cu pacientul pe zi de mai multe ori decât medicul. Și așa cum ați spus dumneavoastră, nu este nici reclamă și nici propagandă! Este purul adevăr! Și DA! VREM COMBINEZOANE PENTRU A PUTEA EFECTUA TOATE ACESTE ACTIVITĂȚi ÎN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU, PENTRU A NE PROTEJA PE NOI, PE CEI DIN JURUL NOSTRU ȘI FAMILIILE NOASTRE.
Dacă un cadru medical se infectează de COVID 19, spuneți că nu a știut să se protejeze, dar nu recunoașteți că nu avem echipamentele necesare. Deci, dumneavoastră faceți-va datoria de EROU, așa cum sunteți considerați, trimiteți-ne echipamente de protecție adecvate în spitale, pentru a ne putea face și noi datoria! Și dacă nu credeți ce am scris în acest mesaj, va invit să lucrați lângă o infirmieră, o zi întreagă, doar cu o masca și mănuși între pacienți COVID 19!”.
În România au fost confirmate, până acum, 3.864 infecții cu coronavirus. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale. În total, în România au murit 156 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.