Șeful IGSU, Raed Arafat, a vorbit despre banii acordați României pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a României în caz de dezastre.
”Defapt aici vorbim de proiectul în care fondurile au fost alocate în 2017 de către Ministerul Fondurilor Europene și de către Guvern atunci. Noi am început pe baza unei fișe să implementăm viziunea proiectului, care are trei componente.
Aici s-a pus contractul depuns recent cu Ministerul Fondurilor Europene, acesta e modul în care se lucrează și a fost trimis la Comisia Europeană pentru aprobare. În cazul în care nu se aproba proiectul, ce se cheltuise până acum intra în sarcina statului român. S-a aprobat proiectul major, suma de 578,4 milioane de euro este defapt suma care vine de la Comisia Europeană, care are o co-finanțare, proiectul în total fiind de 680 de milioane de euro. Diferența va fi suportată de statul român. Avem trei componente ale proiectului, a început deja implementarea.
Avem componenta terestră, care prevede partea de cautare-salvare, partea medicală de urgență, partea de incendii, de incendii de pădure. Prevede aspectele de intervenție, de la macarale, la ambulanțe, la echipamentele pentru cutremur.
După care, avem o componentă aviatică care prevede un număr de 6 elicoptere, din care 4 pentru salvari montane și 2 pentru detașamentul de instrucție al Inspectoratului General de Aviație, la care se adaugă încă 6 elicoptere mari iar licitația este în curs, plus un simulator aviatic care să adauge la calitatea de pregătire a piloților. Elicopterele mari vor fi pentru oprațiuni de căutare-salvare, stingere de incedii, transport materiale și personal și transport pacienți.
Componenta a treia este cea maritimă care prevede dotarea cu o navă de căutare salvare și stingere incendii la Constanța și 3 nave la Delta Dunării și pe Dunăre. Toate navele au și o componentă medicală de urgență.
Tot ce urmează să se achiziționeze trebuie să fie finalizat la sfârșitul anului 2023”, a spus Raed Arafat.
Până astăzi, 3 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 91.256 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 39.275 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.619 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.365 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. (CITEȘTE ȘI: CÂND VOR AVEA LOC ALEGERILE PARLAMENTARE. AU FOST PREGĂTITE PATRU HOTĂRÂRI DE GUVERN)
Până astăzi, 3.765 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 02.09.2020 (10:00) – 03.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (27 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 8 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani. 43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.