Raed Arafat, declarații de ulltimă oră: ”Pandemia ne-a prins nepregătiți. Încă nu am văzut poate ce e mai rău şi sper să ne oprim aici”
Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, au existat mai multe avertismente pe plan internaţional privind o posibilă pandemie, însă acestea nu prea au fost luate în serios. Pandemia ne-a prins nepregătiți, iar pregătirea pentru a face față acestei situații nu a fost pusă la punct.
”Pandemia ne-a prins nepregătiţi. Exista tehnologia, existau mijloacele, exista totul, dar pregătirea în sine, ca să facem faţă, nu era pusă la punct, şi poate că multă lume nu se gândea că acest lucru poate să se întâmple, chiar dacă în ultimii ani, din ce în ce mai mult, au crescut avertismentele că există posibilitatea să apară cândva o pandemie similară cu ce a fost, de exemplu, în 1918.
A fost şi în 2009 ceva, dar din fericire nu a fost atât de grav, iar acum ne confruntăm cu o situaţie mult mai gravă ca cea din 2009.
Avertismentele care au fost date şi la nivel NATO, dar au rămas ca avertismente, fără o implementare reală a unui plan de pregătire şi a tot ce ne trebuie pentru a face faţă unei pandemii, ca cea din plan mondial, cu care ne confruntăm acum.
Anul trecut, România a înaintat un raport în care a avertizat asupra faptului că nu suntem pregătiţi la nivel european pentru a face faţă unei ameninţări biologice, unei pandemii (…) toată analiza a arătat că mai avem mult de făcut când vine situaţia la stocuri, la materiale de protecţie.
Mai mult, DSU a avut discuţii şi a lansat de mai multe ori în România ideea că trebuie create stocurile şi trebuie întărite aceste stocuri, nu numai pentru pandemie, dar şi pentru alte riscuri. Încă nu am văzut poate ce e mai rău şi sper să ne oprim aici şi să nu ajungem la o situaţie asemănătoare cu cea care a fost acum 100 de ani.
Un lucru care era clar planificat în România, numai că viaţa bate filmul, era un exerciţiu major pe pandemie, care urma să se facă în luna mai a acestui an, la Timişoara, şi scenariul era pregătirea pandemiei, dar normal că a fost anulat, pentru că eram în mijlocul luptei reale, împreună cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, pentru o pandemie adevărată”, a declarat Raed Arafat.
Coronavirus România, 4 septembrie
Potrivit celor mai noi informații, în România au fost depistați pozitiv 92.595 de oameni. 39.626 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.868 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.339 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 4 septembrie, în țara noastră au decedat 3.812 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19. În intervalul 03.09.2020 (10:00) – 04.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 47 de decese (27 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București. (CITEȘTE ȘI: SE SCUFUNDĂ PLANETA! BRIGADA “CORUPĂTOARELE” S-A RETRAS “PE GOL” DIN CLUB)
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani. 46 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.396. Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.