Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat, a vorbit despr măsurile extreme care vor fi luate în cazul unui număr de 2000 de infectați cu coronavirus în România. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că doar prevenția și și reguli stricte impuse vor ajuta să țină în frâu răspândirea de coronavirus în țară.
Raed Arafat a fost invitatul lui Dan Capatos, la Xtra Night Show, noapte trecută. Secretarul de Stat a făcut un apel către toți românii, să fie responsabili și serioși în această perioadă. Simțul civic este cel mai important pentru a putea preveni boala. Depindem toți de conștiința fiecăruia. Arafat a spus că în situația în care va crește drastic numărul de infectați, medicii vor trebui să trieze strict pacienții.
„Dacă va creşte numărul cazurilor, vor fi internaţi numai cei în stare gravă!”, susține Arafat.
În contextul în care Germania, Marea Britanie și America au făcut mai multe simulări pesimiste și optimiste pe baza bilanțului persoanelor infectate cu coronavirus, Raed Arafat a fost întrebat dacă celula de criză a României are asemenea simulări.
„Noi avem scenarii, sunt patru scenarii făcute. Ajungem la scenariu de peste 2000, dar asta nu înseamnă că e optimist sau pesimist, ci înseamnă că anumite măsuri trebuie să fie luate de la un scenariu la altul. 2000 de infectați excluzându-i pe cei vindecați. Adică 2000 care sunt în același moment, testași pozitiv. Scenariile pesimiste întotdeauna există și trebuie luate în considerare de profesioniștii în situațiile de urgență și în medicină, dar nu înseamnă că șansa să se întâmple e mare. Întotdeauna ne pregătim pentru un scenariu foarte urât, chiar dacă acesta are o probabilitate foarte mică”, a declarat Raed Arafat, în direct la Xtra Night Show.
„Orice sistem sanitar poate să aibă un impact serios într-o astfel de situație. Problema majoră sunt paturile de la Terapie Intensivă și noi am luat deja câteva măsuri. Sunt contractate deja aparate noi de ventilație ca să suplimentăm paturile de Terapie Intensivă, încercăm să aducem echipamente suprimentare, dar este foarte importantă și resura umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poți să cumperi 2000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească înseamnă că ai o problemă. E o lecție foarte importantă pentru noi, uitându-ne în trecut, prin 2009, 2010, 2011, când sistemul sanitar a suferit prin scăderea salariilor medicilor, asistenților”, a completat Arafat.