Radu Cosașu s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani! Scriitorul și publicistul era internat la Spitalul Elias din București. În cursul serii trecute, medicii au constatat decesul.
Decanul presei sportive românești, așa cum i se mai spunea, a murit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Elias din Capitală. Anunțul a fost făcut duminică de Asociaţia Presei Sportive din România într-un comunicat de presă.
„Unul dintre marii ziarişti sportivi ai ţării ne-a părăsit astăzi la vârsta de 92 de ani. Radu Cosaşu, cel care a scris editoriale inclusiv în revista Rapidului, respectând mereu clubul nostru, a fost şi scriitor, primind Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor „Ioan Chirilă”! Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi!”, se arată în anunţul FC Rapid, relatează Sport.ro.
Radu Cosașu s-a născut în Bacău, la data de 29 octombrie 1930. A urmat Liceul Evreiesc din București sub legea rasială antonesciană în perioada 1940-1948. Ulterior, după 1 an la Facultatea de Litere a Universității din București în 1948-1949, a urmat Școala de Literatură „Mihai Eminescu” în 1952-1953.
Și-a început cariera ca reporter la Revista elevilor în 1948, iar apoi a fost redactor la Scânteia Tineretului în 1949-1950, dar a fost exclus din redacție din cauza originii sale sociale, iar familia sa a emigrat în Israel.
După o pauză de trei ani, a revenit la Scânteia Tineretului ca reporter special și a debutat cu „Opiniile unui pământean”.
Între anii 1968-1987 a fost redactor la revista „Cinema”. În perioada 1956-1968 a publicat volumele „Energii”, „Nopțile tovarășilor mei” și romanul „A înțelege sau nu”, precum și volumul „Maimuțele personale” – „Proză pe care o consider adevăratul meu debut literar”.
CITEȘTE ȘI: Scriitorul Daniel Vighi a murit! Era internat în spital de mai multă vreme
În 1993, a semnat rubrica „Din viața unui extremist de centru” încă de la primul număr al revistei „Dilema”. În 2002, prin rearanjarea cronologică a nuvelelor din seria „Supravieţuiri”, a apărut primul volum dintr-un nou ciclu intitulat „Supravieţuirile” – „Rămăşiţele mic-burgheze”, urmat, în 2003, de un al doilea volum intitulat „Armata mea de cavalerie”. În 2016, a publicat volumul „Viața ficțiunii după o revoluție” la editura Polirom.
Radu Cosașu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer în 30 martie 2004, conferit de Președinția României, iar trei ani mai târziu a primit Premiul național pentru literatură acordat de Uniunea Scriitorilor, închinat întregii sale cariere.
În ultimii 20 de ani, Radu Cosașu a activat în cadrul redacției Gazeta Sportului.
„Important e că nu m-am plictisit pe pământ. Un prelat bulgar a fost întrebat cândva ce așteaptă de la Judecata de Apoi. Și-a mângâiat tacticos barba, a privit în zare, și-a mai mângâiat o dată barba, apoi a decis: ‘Cred că se exagerează foarte mult!‘. Iată, și alții exagerează”, spunea Radu Cosașu, într-unul dintre textele sale, în urmă cu mulți ani.