Deși este introdus recent în Codul Rutier, puțini sunt cei care știu ce semnifică acest semn de circulație. Ce reguli trebuie să respecte șoferii din România, când îl întâlnesc pe drumurile publice.
Din diverse cauze, mulți șoferi au întâmpinat dificultăți când a venit vorba de semnificația acestui semn. La o simplă căutare, șoferii ,,neștiutori” vor afla la ce trebuie să fie atenți când întâlnesc acest indicator.
Pentru a ține pasul cu evoluția tehnologică, acest semn a fost introdus în Codul Rutier destul de recent. Indicatorul este amplasat în apropierea unui centru care permite șoferilor accesul la internet.
CITEŞTE ŞI: ATENȚIE, O NOUĂ ÎNȘELĂTORIE CIRCULĂ ÎN MEDIUL ONLINE! POLIȚIA ROMÂNĂ AVERTIZEAZĂ: ”BANII NU CAD DIN CER!”
Deși numărul celor care nu au fost opriți de Poliție este foarte mic, puțini sunt cei care își cunosc drepturile și obligațiile atunci când trag pe dreapta la semnalul agenților rutieri.
Iată câteva repere care să te ajute şi, să poţi acţiona potrivit legii, atunci când îţi sunt încălcate drepturile.
1. Agentul trebuie să se prezinte (n.r. ai dreptul să-i ceri legitimația, și, agentul obligația să o arate).
2. Să îţi spună motivul opririi.
3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data și între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acționează şi numele persoanelor care participă din echipaj.
4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să se oprească mașini și apoi să se caute motive de amendă).
5. La oprire, se comunica șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv.
6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea că iei la cunoștință faptul că ai primit amenda, deci, puteți sa semnați ca luați la cunoștința amenda, dar sa nu recunoașteți fapta, și să-l convocați la tribunal sub asistenta juridică pe poliţist.