Puțini români știu că țara noastră are două „meteore”. Unde sunt Mănăstirile Arnota şi Vârful Romani
România este țara care se poate mândri cu cele două „meteore” ale sale. Acestea se află în județul Vâlcea, cunoscut și sub numele de „Athosul României” și sunt vizitate de turiști, fiind adevărate monumente.
Cele două „meteore” ale României sunt mănăstirea Arnota și mănăstirea de pe Vârful Romani. Ambele pot fi găsite pe înălțimile munților din Vâlcea.
Mănăstirea de pe Vârful Romani este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Alina-Maria sau Schitul Romanu. Acest locaș de cult a fost ridicat între anii 2011 și 2014. „Meteorul” este localizat la 1.700 de metri altitudine, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Horezu.
Numele mănăstirii provine de la fiica ctitorului care a murit tragic în anul 2011, când a fost ridicată construcția.
Legenda mănăstirii Arnota. Puțini sunt cei care îi cunosc povestea
Mănăstirea Arnota a fost ctitorită din dorința lui Matei Basarab, în locul unde erau ruinele unei biserici. Voievodul a promis că va face un lăcaș de cult în locul celui vechi, dacă va scăpa cu viață.
„Matei Basarab, fiind urmărit de turci, se refugiază pe un platou al muntelui unde se afla un lac montan cu mult stufăriș, datorat și faptului că locul se afla pe versantul de sud beneficiind de mult soare. În preajma lacului existau ruine ale unor biserici, iar Matei Basarab a hotărât că dacă va scăpa, va ctitori o mănăstire”, scrie în legendă.
„Meteorul” este situat în satul Bistrița, comuna Costești din județul Vâlcea și a fost ctitorită de Matei Basarab și soția sa Elina Năsturel Herescu. Din anul 1999, Arhiepiscopia Râmnicului a transformat așezământul în mânăstire de maici, iar acum este legată de stăreția Mănăstirii din Vâlcea. (CITEȘTE ȘI: Cod Roşu de caniculă în România! Țara se topește la peste 40 de grade)