Într-o singură casă, oamenii au în medie 40 de aparate electrocasnice care consumă foarte mult curent, însă nu multă lume cunoaște acest lucru. Iată care sunt acestea, dar și cel care contribuie cel mai mult la factura de electricitate.
Potrivit experților, într-o singură gospodărie există peste 40 de aparate electrocasnice care consumă curent. Unele dintre ele stau pur și simplu în priză, dar contribuie la factura de electricitate.
Unul dintre electrocasnicele care consumă, dar nu sunt în sarcină, este televizorul. Este de ajuns să fie doar ținut în priză. Chiar dacă nu îl ții pornit, el consumă destul de multă energie electrică.
Mai mult, aparatele de cafea, blender-ul, robotul de bucătărie sau cuptorul cu microunde consumă și ele destul de mult curent. De asemenea, aparatele mici sunt și uşor de scos din priză, teoretic, altfel pot consuma destul de mult dacă sunt lăsate conectate la energia electrică.
CITEȘTE ȘI: ELECTROCASNICE CARE „PĂCĂLESC” FACTURA LA CURENT. CUM POȚI REDUCE CONSUMUL FRIGIDERULUI
Cele mai mari consumatoare de energie atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment, toate aparatele care au bec LED ce licurește – TV, sistemul audio, monitorul calculatorului sau consola de jocuri. Chiar dacă nu este foarte practic să ca televizorul să fie scos din priză în fiecare seară, e de preferat să se întâmple asta măcar la plecarea în vacanță. Există televizoare din clasă energetică superioară care te ajută să economisești energie, chiar şi atunci când funcționează. La fel se întâmplă și în cazul computerelor tip desk, care este bine să fie scoase din priză și monitoarele.
Pentru a face economie, este complicat să scoți din priză frigiderul sau congelatorul, iar unele electronicele vechi analogice nu vor consuma electricitate, cel mai probabil, atunci când sunt oprite.
Încărcătoarele de telefon sau tabletă sau alte dispozitive portabile sunt și ele consumatoare de curent, chiar și dacă nu mai sunt folosite, așa că este de preferat ca să fie scoase din priză în același timp cu aparatul încărcat.
Așadar, fiecare dispozitiv consumă în mod diferit energie, în funcție de puterea pe care o are – putere care este exprimată în wați pe oră (Wh), costurile finale vor fi altele. Spre exemplu, un dispozitiv care are puterea de 1000W va folosi pe parcursul unei ore 1KWh, în timp ce unul cu o putere de 100W va consuma aceeași cantitate în 10 ore.
Bugetul alocat cheltuielilor pentru curentul electric se împarte între iluminat și aparatele electrocasnice. Potrivit specialiștilor, iluminatul înseamnă circa 30% din total, în timp ce aparatura din casă reprezintă restul de 70%.
VEZI ȘI: 6 ELECTROCASNICE DE CARE AI NEVOIE ÎN BUCĂTĂRIA TA ȘI CARE ÎȚI VOR FACE VIAȚA MAI UȘOARĂ