Fie că dorești să combați risipa alimentară, ori pur și simplu își dorești să te bucuri cât mai mult de alimentul preferat, trebuie să ai în vedere niște reguli importante înainte de a congela mâncarea. Celebrul chef Jospeh Hadad a dezvăluit lista alimentelor care nu trebuie congelate niciodată, dar și motivul pentru care este indicat să nu o facem.
Pe blogul său personal, chef Joseph Hadad a oferit informații prețioase despre conservarea alimentelor prin congelare, dar și motivul pentru care unele alimente nu trebuie congelate niciodată. Totodată, acesta este un împătimit al luptei împotriva risipei alimentare, motiv pentru care a decis să le împărtășească cititorilor săi cele mai utile sfaturi.
Vezi și: REȚETA DE MUSACA CU VINETE A LUI JOSEPH HADAD. CARE ESTE INGREDIENTUL SPECIAL AL BUCĂTARULUI
Chef Joseph Hadad vine în ajutorul gospodinelor și propune ca, în cazul mâncărurilor gătite în cantități mari, încălzirea acestora să fie făcută pe porții, nu întreaga cratiță. Încălzirea repetată va altera gustul, cât și textura preparatului. Acesta recomandă congelarea mâncării în cazul în care nu doriți să mâncați același lucru câteva zile consecutiv.
„V-am spus adesea despre dorința mea de a nu risipi alimentele și despre cum putem păstra mâncare mai multă vreme prin congelare. Da, mâncarea deja gătită. (..) Sigur că o ciorbă sau o tocană pot fi mâncate câteva zile la rând fără probleme, așa cum se întâmpla în copilăria noastră. Un sfat bun în acest caz, însă, este să încălziți mâncarea doar pe porții, atunci când aveți nevoie, nu întreaga cratiță, pentru că încălzirea repetată va altera atât gustul, cât și textura preparatului. Iar dacă nu vreți să mâncați același lucru câteva zile, atunci puteți congela”, scrie chef Hadad.
Totodată, chef Hadad recomandă congelarea mâncării pe porții, nu neapărat individual. Alimentele se pot congela porționat, în pungi de plastic, nu neapărat în caserole sau alte recipiente.
”Congelarea ar trebui făcută pe porții. Iar dacă sunteți o familie de 3-4 persoane, atunci porțiile nu ar trebui să fie neapărat individuale, ci porții de o masă pentru toți. Porțiile individuale pot ocupa mai mult loc în congelator și, dacă folosiți recipiente de plastic, și mai multe vase. Însă puteți congela alimentele porționate și în pungi de plastic, chiar și supa. Puneți punga deschisă într-un bol cu marginile pungii ca o manșetă pe buza bolului și turnați supa în pungă. Când s-a umplut bolul, ridicați marginile și înnodați punga.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.
Sosurile pe bază de smântână sau unt vor avea de suferit dacă sunt congelate. Nici salatele nu merg congelate, iar legumele proaspete se pot congela, însă doar dacă plănuiți să le folosiți în mâncăruri gătite, deoarece nu vor mai fi bune pentru a fi consumate crude. Totodată, mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat. La dezghețare, partea crocantă își va schimba textura, vor fi moi și apoase.
„Dar nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate. Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude. Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite.
Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă. Congelatorul nu este o gaură neagră fără fund. Așa că periodic folosiți din ce ați pus la congelat. Și nu puneți la congelator mâncarea care nu v-a plăcut. Dacă nu v-a plăcut acum, nu vă va plăcea nici mai târziu și nu faceți decât să ocupați locul din congelator degeaba.”, a mai scris celebrul chef.