Deşi multă lume consumă acest fruct datorită vitaminelor pe care le conţine dar şi pentru efectele pozitive pe care le are asupra organismului, însă puţină lume ştie în ce fel se cultivă şi se creşte acest fruct, înainte de a fi recoltat şi exportat pentru a ajunge pe mesele iubitorilor de ananas.
Ananasul nu creşte într-un copac, ci apare într-o plantă aflată la nivelul solului. Ananasul este de două tipuri: cel sud-american şi cel african, ultimul fiind cultivat şi în Azore, acolo unde a fost introdus în secolul 19. Deşi există şi plante sălbatice care produc fructul ananas, pentru crearea fructelor care sunt folosite la consum şi export se apelează la sere.
După o perioadă cuprinsă între un an şi jumătate şi doi ani de la plantare, ananasul este puternic afumat, prin folosirea unui amestec de rumeguş şi lemne uscate, pentru a declanşa simultan înflorirea tuturor plantelor. După înflorire, crecătorii mai pot aştepta până la nouă luni pentru ca ananasul să ajungă la mărimea potrivită pentru vânzare.