Puful plopilor face ravagii in Bucuresti
FENOMEN. Persoanele cu alergii respiratorii au luat cu asalt Clinica de Alergologie a Spitalului Nicolae Malaxa din Capitala Probleme. Odata cu vremea calda, a inceput si sezonul alergiilor la polen Alexandra Nastase Medicii specialisti spun ca, de la un an la altul, tot mai multi romani sunt diagnosticati cu astfel de probleme. Si asta pentru ca, din cauza poluarii, dar si a incalzirii globale, perioada specifica alergiilor la polen s-a devansat.
In luna mai incepe cosmarul suferinzilor
Stranuturi, ochi inlacrimati si mancarimi de nas sunt doar cateva dintre simptomele care fac ca lunile mai, iunie si iulie sa fie un adevarat cosmar pentru cei suferinzi. Si, de parca nu ar fi fost de ajuns, alergicii se plang ca disconfortul lor este alimentat de puful plopilor din Capitala. Oamenii sperau ca primarul Capitalei, Adriean Videanu, ii va scapa de acest necaz. El anuntase, in urma cu un an, ca vrea sa inlocuiasca toti plopii de pe strazile Bucurestiului cu castani. Videanu nu s-a tinut de cuvant, spre disperarea celor care sufera de pe urma acestui puf. Cu toate acestea, medicii sustin ca nu puful accentueaza simptomelor alergiei. „Oamenii traiesc cu senzatia ca puful reprezinta cauza simptomelor pe care le au, insa este doar o coincidenta, pentru ca puful apare odata cu inceperea sezonul polenic al ierbii. Cantitatea de polen pe care ar putea, insa, sa o transporte puful este infima, comparativ cu cat exista in atmosfera”, ne-a explicat conf. dr. Florin Dan Popescu, seful Clinicii de Alergologie de la Spitalul Malaxa. Masurile de preventie in cazul alergiei sunt dificil de aplicat. „Pacientii ar trebui ca, in aceasta perioada, sa stea in casa, cu tratament adecvat, insa, o persoana alergica poate sa duca o viata absolut normala”, ne-a spus dr. Popescu. Pentru a scapa de probleme, o persoana care sufera de aceasta afectiune trebuie sa faca un consult de specialitate in scopul stabilirii exacte a tipului de polen care ii produce alergie. Tratamentul difera de la un caz la altul. Neprezentarea la medic poate transforma o simpla alergie intr-o afectiune grava. In prezent, in Romania, aproximativ 20% din populatie are un anumit tip de alergie. Conform statisticilor, anual, un european din patru este diagnosticat cu alergii. Situatia s-ar putea, insa, inrautati in urmatorii ani. Specialistii estimeaza ca, in 2015, unul din doi europeni va suferi de aceasta afectiune.
Schimbare de sex la plopi
Ca plopii sa nu mai produca puf, chinezii au venit cu o solutie ingenioasa. Ei s-au gandit sa schimbe sexul plopului femela, dupa ce populatia s-a confruntat in ultima vreme cu un numar mare de alergii. Inedita operatie presupune injectarea unei substante speciale. La Beijing, exista 300.000 de plopi. (K.N.)