Psihologii spun ca a aparut sevrajul lipsei de internet!
In plan psihologic aceasta tehnologie revolutionara a „rasturnat” comunicarea clasica, in care era nevoie sa ne intalnim pentru a ne vedea, pentru a vorbi, era nevoie sa mergem la magazin pentru a cumpara produsul de care aveam nevoie, era nevoie sa cumparam din librarie cartea de care aveam nevoie, sa mergem la cinema pentru a vedea un film. Este adevarat ca inca nu au disparut librariile de pe fata pamantului, ca inca ne mai face placere sa ne plimbam sau sa ne gandim cu ce ne imbracam cand mergem la petrecere, dar dincolo de aceste avantaje care ne permit sa avem mai mult timp, mai multe informatii, mai multa placere, mai multa comunicare, exista si o parte intunecata.
Incep sa se contureze din ce in ce mai bine diferite manifestari psihologice si chiar probleme al caror caracter trece de limita normalitatii.
Adolescentii si tinerii sunt cei mai afectati de „viata virtuala” care ajunge sa o elimine tot mai pregnant pe cea reala pana la extrema. Oare de ce e mai „simpla” sau mai „tentanta” aceasta viata? Avem de-a face cu un stil de viata sau doar cu un substitut, un surogat pentru viata normala? Primul raspuns care ne vine in minte este tentatia de a avea orice identitate, de a fi cine ai vrea in loc de cine esti.
Adolescentii se prezinta drept adulti, avand alta infatisare, alte ocupatii, alte trasaturi de personalitate. Este satisfacator sa te descrii ca fiind puternic, dezinvolt, matur in loc de lipsit de incredere in sine sau timid. Este adevarat ca adolescentii care se exprima mai greu, care sunt timizi sau neincrezatori, care au o imagine negativa despre ei insisi cad prada primii acestei tentatii.
Prin internet, poti flirta fara sa te gandesti cum te imbraci, cum arati, fara a alege cum sa te distrezi sau unde sa mergi, fara a cheltui, fara teama ca nu vei reusi sa scoti cateva vorbe, ca nu vei face fata situatiei. Timpul pe care adolescentul il aloca internetului devine tot mai mare pana ajunge sa fie exclusiv. Ce se intampla cand nu are acces la net? Manifestari similare sevrajului de alcool sau droguri: orice il enerveaza, nu-si gaseste locul, nu poate face nimic altceva, nu-si mai vede rostul, este trist, deprimat, nu stie ce sa faca cu el insusi si cu timpul lui, nu are placeri, nici interese.
Dependenta de internet poate duce la simptome grave, inclusiv probleme de sanatate din cauza lipsei de soare sau exercitiu fizic, sentimente crescute de singuratate, depresie si pierderea de aptitudini sociale. Daca este lasata netratata, dependenta de internet poate merge pana la incapacitatea persoanei in cauza de a-si gestiona aspectele centrale ale vietii ei, datorita problemelor multiple de natura familiala, financiara, academica sau sexuala.V-ati intrebat vreodata ce s-ar intampla daca intr-o zi s-ar opri Internetul?