Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”

PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”

De: Cristian Lisandru 25/07/2022 | 17:10
PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”

Partidul Social Democrat (PSD) a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că dorește reluarea discuțiilor în coaliție cu privire la reglementarea prețului la energie electrică și gaze naturale, argumentând că „realitatea economico-socială o impune”, după ce, în opinia PSD, liberalizarea pieței energiei a fost un eșec.

PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată, se arată în comunicatul de luni al social-democraților.

„Securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”

„PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, notează Gândul.

PSD susține că specialiștii formațiunii urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, „securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”.

„Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER. De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice , operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”, a transmis PSD.

Piața gazelor naturale a fost liberalizată de la 1 iulie 2020, astfel că clienții au putut să încheie contracte în regim concurențial, la fel și piața energiei electrice, total, de la începutul anului trecut. Astfel, România a liberalizat din 1 ianuarie piața energiei electrice, iar în luna mai 3,75 de milioane de contracte erau pe piața liberă, reprezentând 42% din consumatorii casnici. Restul de 5,1 milioane de gospodării aveau, la acel moment, contracte de serviciu universal, adică nu optaseră pentru trecerea pe piața concurențială.

Nu este prima dată când reprezentanții PSD critică acest proces, liberalizarea „haotică” fiind, potrivit liderului Marcel Ciolacu, cea mai mare greșeală a guvernării anterioare.

Conform comunicatului transmis, PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. „Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, se arată în comunicat.

Cu cât au crescut prețurile

Cuantumul facturilor la energie electrică și mai ales gaze naturale i-a copleșit pe românii cu venituri mici. În luna iunie, rata anuală a inflației a crescut, comparativ cu luna iunie 2021, cu 15,1%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea la energie electrică a fost de peste 17% în acest interval, în timp ce la gaze naturale a fost de aproape 90%, și asta luând în considerare și prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Această ordonanță de urgență în vigoare privind schema de ajutor pentru facturile la curent și gaze a fost adoptată de Guvern pe 18 martie, la finalul perioadei de acoperire a primei ordonanțe prin care s-au acordat facilități românilor și companiilor la plata facturilor, care a acoperit perioada sezonului rece. „Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului.

Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative instituie cadrul viitoarelor ajutoare oferire de stat consumatorilor casnici și non-casnici, în contextul creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale

Astfel, această OUG prevede limite de preț, la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și non casnici, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică (…)”, conform actului normativ.

Astfel, la energie electrică prețul final facturat pentru consumatorii casnici este:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final factruat pentru consumatorii nonasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fără limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Cea mai mică
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce solicită Occidentului
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi existat”. Ce s-a întâmplat
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
 Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Ea este fetița de doar 10 ani, moartă în accidentul tragic din Timișoara:
Ea este fetița de doar 10 ani, moartă în accidentul tragic din Timișoara: "Suflețel drag,...
Trei noi medicamente au fost adăugate pe lista celor interzise şoferilor
Trei noi medicamente au fost adăugate pe lista celor interzise şoferilor
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena 1, deși este în proces cu postul TV după plecare de la iUmor! Wow, cu cine a semnat
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena...
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a cultivat direct în câmp
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a...
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia, de fapt, materia primă
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia,...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Prințul Harry se afundă de la zi la zi. Acuzații tot mai grave
Prințul Harry se afundă de la zi la zi. Acuzații tot mai grave
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut...
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct în țară ca să cumpere cât mai mult și direct de la fermieri
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct...
Banca digitală care pleacă din România. Ce se întâmplă cu toți clienții
Banca digitală care pleacă din România. Ce se întâmplă cu toți clienții
Vești proaste despre Fuego. Artistul se va retrage din muzică: „Marii artiști au preferat să se retragă în vogă fiind”
Vești proaste despre Fuego. Artistul se va retrage din muzică: „Marii artiști au preferat să...
×