PSD vrea noi reguli la facturile la energie! Cât vor plăti românii, în această iarnă, la curentul electric

Publicat: 31/10/2022 | 19:56

Românii vor avea parte de noi reguli privind facturile la energie. PSD propune o nouă variantă prin care românii vor putea să facă față facturilor mari la curentul electric. Iată despre ce reguli e vorba.

Partidul Social Democrat (PSD) vrea să introducă noi reguli privind facturile la energie, asta după ce, românii se plâng tot mai mult de prețurile mult prea mari pe care trebuie să le plătească și au cerut ajutor de la stat. În acest sens, PSD propune o variantă care să vină în sprijinul românilor. Mai exact, partidul vrea să introducă un set de reguli prin care românii ar urma să plătească facturile la energie.

Potrivit propunerii, va rămâne doar un procent de 15% piață liberă și 85% să fie reglementată. Totodată, prețul ar fi de 1,2-1,3 lei/kwh, indiferent că e vorba de consumatori casnici sau non-casnici.

Mai mult decât atât, românii ar plăti în funcție de cât consumă și în funcție de salariul fiecăruia, iar în acest caz, vor plăti mai puțin de 0,8 lei/ kWh, dacă au venituri mici.

Cât vor plăti românii la energie, în această iarnă / (sursă foto: Pixabay)

(CITEȘTE ȘI: Prețurile pentru cursele cu taxiul o iau razna! În ce oraș te va costa minimum 5 lei pentru fiecare kilometru)

Cât vor plăti românii, în acest caz

În prezent, o factură cu un consum de 255 kW/lună, având un preț de 0,8 lei/kWh, ar însuma un total de 204 lei. Însă, dacă se vor aplica noile reguli, atunci românii vor plăti mai mult pentru aceeași factură. Concret, potrivit noilor reguli, aceeași factură cu același consum, la un preț de 1,3 lei/kWh, consumatorii ar plăti 331 lei.

Ciprian Cherciu a explicat că această ordonanță este strâmbă și statul nu face altceva decât să încerce să nu mai plătească diferența dintre costul pieței și costul plătit de utilizatori.

”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, deci, nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.

Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într- adevăr venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric. Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, a spus  Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în energie, la Antena 3 CNN.