PSD, atac dur la adresa PNL: „E clar de ce își dorește anticipate. Vrea voturile înainte ca facturile să explodeze”
Într-o postare publicată joi dimineața pe Facebook, PSD explică motivul pentru care liberalii „vor cu disperare” organizarea de alegeri anticipate, social-democrații invocând faptul că PNL are nevoie de „voturile românilor înainte ca facturile să explodeze”.
„Vă mai aduceți aminte care a fost una dintre primele măsuri ale guvernului Orban? E simplu! Scutirea de taxe pentru bănci și pentru coloșii care fac profituri uriașe din energie, la pachet cu eliminarea din legislație a limitei de preț pentru gazele vândute către populație, prin modificarea OUG114/2018. Practic, #PNL a dat liber companiilor să stabilească ce prețuri vor ele pentru gazul natural livrat populației…dar de la 30 iunie 2020. Este clar de ce PNL vrea cu disperare #anticipate? Vrea voturile românilor înainte ca facturile să explodeze!”, se arată într-o postare pe pagina de socializare a PSD.
Totodată, este menționat că alegerile anticipate înseamnă „austeritate”.
Referitor la acest subiect, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că social-democrații vor respinge ordonanța de urgență privind anticipatele când va ajunge la vot în Camera Deputaților. Liderul interimar al PSD a mai spus că va fi depus un proiect de lege asumat de partid care va reglementa prevederile legate de Diaspora.
Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 4 februarie, fără avizele Consiliului Legislativ, şi a fost transmisă cu întârziere la Monitorul Oficial.
Principalele prevederi din OUG sunt posibilitatea de a vota oriunde în România, indiferent de adresa de domiciliu, trei zile de vot în Diaspora ca la alegerile prezideniale şi dublarea numărului de parlamentari din diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile câte erau prevăzute în prezent.
Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate, puternic contestată de PSD şi UDMR, a intrat în procedură accelerată în Parlament. Actul adoptat în 4 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial, după 10 zile de la adoptare în ședința de Guvern, pe 14 februarie, după ce mai întâi a ajuns la Senat.