PSD anunță o nouă moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cîțu: „Doar Penali în funcții publice”
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, a anunțat, sâmbătă, că PSD va depune o moțiune de cenzură la adresa Givernului Cîțu. „Trebuie opriți înainte de a transforma cu totul România într-o țară penală, dar liberală”, a afirmat reprezentantul PSD. Cea mai recentă moțiune la adresa Guvernului Cîțu, din iunie, nu a strâns voturie necesare.
Printr-un comunicat intitulat „Viziunea lui Cîţu: O Românie penală, dar liberală”, Paul Stănescu, secretarul general al PSD transmite acuzații dure la adresa Guvernului, în contextul dezvăluirilor din trecutul premierului Florin Cîțu, care candidează pentru funcția de președinte al principalului partid de guvernare, Partidul Național Liberal, anunță GÂNDUL.RO.
„Penali și mincinoși!”
„Cu un condamnat în fruntea executivului și viitor președinte de partid, Iohannis și PNL-ul nu mai au dreptul să vorbească despre statul de drept. Depunerea candidaturii premierului Cîțu la președinția PNL echivalează cu susținerea necondiționată a președintelui Klaus Iohannis pentru un penal. Sub conducerea lui Klaus Iohannis, România a bifat astfel o premieră internațională ca un guvern democratic și un partid istoric să fie conduse de un politician care a făcut închisoare, iar politica oficială de stat să devină «Doar Penali în funcții publice»”, a explicat secretarul general al PSD Paul Stănescu, în comunicatul menționat.
Reprezentantul PSD face referire dezvăluirile din spațiul publice, confirmate de Florin Cîțu, privind arestarea în SUA, acum 20 de ani, pentru că a condus sub influenţa alcoolului.
Secretarul general al PSD anunță, astfel, decizia partidului de a depune o moțiune de cenzură.
„Penali și mincinoși! Minciuna a devenit emblema acestui Guvern. Cu Pinocchio în frunte, încrederea în executiv este la pământ, astfel încât două treimi din români simt direcția greșită și se întreabă, firesc, în ale cui buzunare se află halucinanta creștere economică cu 13%? Pentru toate aceste motive vom depune moțiune de cenzură! Trebuie opriți înainte de a transforma cu totul România într-o țară penală, dar liberală”, a precizat Paul Stănescu.
Paul Stănescu scria, într-un comunicat de săptămâna trecută, că președintele ar trebui să îl demită pe Florin Cîțu de la șefia Guvernului, dacă nu își demisia, și să se organizeze alegeri anticipate. „Cea mai corectă soluție, demiterea sau demisia lui Cîțu și alegeri anticipate. După un astfel de episod doar românii mai pot decide cine are dreptul moral să guverneze”, scria el, pe 14 august.
Câte voturi a strâns Opoziția data trecută
Secretarul general al PSD nu a precizat când va fi depusă această moțiune de cenzură. Cea mai recentă moțiune de cenzură, „România EȘUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîțu”, a picat în Parlament în luna iunie. Au fost 201 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă”. În sală au fost prezenţi 355 de aleşi, dar parlamentarii puterii s-au abţinut de la vot. Ca să dea jos Guvernul, PSD avea nevoie de 234 de voturi. Membrii PNL, USR și UDMR nu au participat la vot.
Potrivit Constituției. Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.