Anul acesta Ziua Femeii a fost marcată de o serie de proteste în întreaga lume. Au avut loc marșuri în mai multe dintre țări. Cei prezenți au militat pentru femei și pentru drepturile acestora.
În Paris 40 de femei au mărșăluit cu sânii goi, purtând pe piept diverse mesaje despre drepturile femeilor. În Londra sute de persoane au ieșit pe străzi, pentru a cere egalitate între femei și bărbați și o serie de pedepse mai aspre pentru violența domestică și sexuală. La fel s-a întâmplat și în Germania, undea avut loc o demonstrație pe biciclete.
Un astfel de protest s-a întâmplat și în București, unde aproximativ 50 de femei, bărbați, persoane trans sau non-binare au protestat în fața Catedralei Mântuirii Neamului. Scopul a fost tragerea unui semnal de alarmă asupa inegalităților de gen și violenței domestice.
„Cred că în una cea răstignită pe coperta istoriei violenței, cea prea des amuțită, hăituită, hărțuită, lovită, sfidată, violată. Cred în una cea care a înviat și a strigat: cade una, cădem toate!”, este crezul pe care l-au rostit participanții la protest și pe care l-au denumit „liturghia feministă”
Cei prezenți au vrut să atragă atenția asupra faptului că biserica ocupă un rol important în societate și că ar trebui să se implice mai mult și să promoveze înțelegerea și protecția socială.
„Biserica are cea mai mare putere și este una dintre instituțiile cu încredere foarte mare acordată de populație, dar nu-și asumă niciun fel de răspundere socială. Nu are servicii de protecție a femeilor și a grupurilor marginale. Influențează și incită la ură”, a spus Anca, membră a ONG-ului E-Romnja și participantă la marș.