Protecţia pe care o oferă vaccinul anti-COVID ar putea să scadă în timp, potrivit unor cercetători britanici.
Documentul, intitulat “Cât timp vor continua vaccinurile să protejeze împotriva COVID?”, a fost scris de virologi şi epidemiologi proeminenţi de la Imperial College London, Universitatea din Birmingham şi serviciul de sănătate publică din Anglia Public Health England.
“Este foarte probabil ca imunitatea indusă de vaccinul faţă de infecţia cu SARS-CoV-2 şi boala potenţial severă (dar probabil într-o măsură mai mică) să scadă în timp. Prin urmare, este probabil că vor exista campanii de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pentru mulţi ani de acum înainte, dar în prezent nu ştim care va fi frecvenţa optimă necesară revaccinării pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, conform unui rezumat al unui document examinat de Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă al guvernului (SAGE).
În opinia autorităților din România, valul patru al pandemiei este inevitabil. Călătoriile românilor peste hotare, dar și tulpina indiană reprezintă un motiv de îngrijorare. Iar pregătirea spitalelor pentru situații de urgență, cât și pentru oferirea unor servicii medicale este esențială acum pentru ca România să treacă mai ușor peste valul patru al pandemiei.
”Medicii sunt pregătiți pentru valul patru. Au planuri inclusiv pentru operaționalizarea spitalelor. Ne uităm chiar la simplificarea procedurilor de operaționalizare, pentru că deocamdată doar „Balș” este spital-COVID și dacă va fi nevoie, în cazul în care va crește foarte mult numărul cazurilor, să treacă în regim COVID anumite spitale, bicrocrația să fie cât mai simplificată.
Rata de vaccinare în rândul medicilor este destul de mare, de 90%. În rândul personalului sanitar – asistenți, brancardieri, infirmieri și așa mai departe, rata de vaccinare este mai mică, undeva la 60% și acolo trebuie insistat. Dintre persoanele nevaccinate, cam 7% sunt medici. În rândul profesorilor rata de vaccinare este undeva spre 60% și sperăm că este în creștere”, a spus Alin Stoica.