Marele pugilist român Lucian Bute a devenit campion mondial la profesioniști în anul 2007, reușind să-și păstreze centura IBF timp de cinci ani, până în 2012.
O mare încercare pentru Lucian a reprezentat-o însă disputa, cu centura pe masă, din anul de grație 2011, cu irlandezul Brian Magee.
Atunci, în seara zilei de 19 martie, în Canada, la Montreal, Lucian Bute îl învingea prin K.O. tehnic, în repriza a zecea, pe Magee, dovedind o clasă tehnică superioară și o capacitate de efort ieșită din comun. De altfel, tocmai aceste calități extraordinare îi dau marelui campion român certitudinea că, după doar trei luni, își poate oferi o nouă repriză de risc maxim, acceptând un alt meci pentru titlul mondial.
De data aceasta chiar acasă, în România, la București, în ceea ce avea să se numească, implicând apoi și consecințe din afara sferei sportului, politico-financiare, drept “Gala Bute”. Marea confruntare s-a disputat în Complexul Romexpo, special pregătit pentru un meci de box de asemenea anvergură, pe lângă titlul de campion al lumii fiind și o miză 7,5 milioane de dolari pentru învingător!
Iar acesta avea să fie gălățeanul Lucian Bute, care reușea să-și pună adversarul, francezul Jean-Paul Mendy, în mare dificultate, impunându-se prin K.O. tehnic, în repriza a patra. Mai mult decât atât, anul 2011 a însemnat pentru Bute un an al marilor provocări acceptate, astfel că, peste patru luni, în ziua de 5 noiembrie, într-o gală ținută în țara să de adopție, Canada, la Quebec, și-a mai pus o dată centura în joc!
A urmat o a treia victorie consecutivă în acel an, de data aceasta avându-l adversar în ring pe jamaicanul Glen Johnson, pe care a reușit să-l învingă la puncte, păstrând titlul la categoria supermijlocie, Super Middleweight. Un an cu adevărat formidabil acest 2011 pentru Lucian Bute, care avea să își încheie cariera în martie 2019, la vârsta de 39 de ani, atunci când și-a anunțat retragerea din activitate. Marele campion român susținuse ultimul meci în cariera profesionistă în ziua de 24 februarie 2017, tot la Quebec, pierzând, în încercarea de a reintra pe traseul redobândirii titlului, în fața columbianului Eleider Alvarez. Astfel, Lucian Bute și-a încheiat cariera cu un bilanț de 32 de victorii, dintre care 25 prin K.O., și 5 înfrângeri, două dintre ele fiind prin K.O.
Românul și-a apărat astfel de nu mai puțin de 9 ori centura de campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, între anii 2007 și 2012!
De menționat, între performanțele lui Lucian, și medalia de bronz, ca pugilist amator, la Campionatele Mondiale din 1999, de la Houston, Statele Unite, precum și o medalie de aur la Jocurile Francofoniei din anul 2001, de la Ottawa-Hull, Canada, ambele obținute la categoria welter.
Părăsind, în povestea noastră, ringul de box, să amintim că, pe 6 septembrie 2011, a fost inaugurată Arena Națională din București, cu ocazia meciului dintre România și Franța, din preliminariile Campionatului European de fotbal din 2012, partidă la care au asistat aproximativ 55.000 de spectatori.
Rămânem însă la fotbal cu povestea acestui an 2011, aproape ireal în desfășurarea lui!
Și asta pentru că, după surpriza de proporții din 2009, când titlul în Liga 1 a fost cucerit de Unirea Urziceni, sub comanda tehnică a lui Dan Petrescu, un nou șoc s-a petrecut în ceea ce privește laureata campionatului. De data aceasta, surpriza o aduce un alt mare, uriaș fotbalist, component al “Generației de Aur”, Dorinel Munteanu.
Liderul absolut al selecțiilor în echipa națională, cu 134 de meciuri sub tricolor, cel supranumit “Neamțul”, preluase conducerea tehnică a Oțelului Galați în vara anului 2009, iar în sezonul imediat următor, 2010-2011, a reușit miracolul, aducând în premieră absolută titlul clubului de la Dunăre! Dorinel Munteanu a stat pe banca moldovenilor 140 de partide, timp de trei ani, până în august 2012, obținând 79 de victorii, terminând de 28 de ori la egalitate și pierzând de 33 de ori! În toată această perioadă, Oțelul a avut cele mai mari performanțe din istoria clubului, pe lângă triumful din campionat venind și Supercupa României! Evident, Dorinel Munteanu a condus de pe bancă și meciurile gălățenilor în grupa din UEFA Champions League, o altă premieră pentru Oțelul!
2011 a fost presărat de reușite în gimnastică, box, fotbal, scrimă și nu numai. Aur (x2) pentru Sandra Izbașa (sol și sărituri) la Mondialele de Gimnastică și pentru Flaviu Koczi (sol), gălățeanul Lucian Bute păstra titlul mondial la supermijlocie în celebra Gală Bute, aur pentru fete la mondialele de scrimă (Anca Măroiu, Loredana Dinu, Simona Alexandru, Ana Maria Brânză) și Dorinel Munteanu reușea să o trimită pe Oțelul Galați direct în grupele Uefa Champions League, câștigând campionatul cu formația gălățeană în calitate de antrenor.Află întreaga poveste a anului 2011 pe prosport.ro.
#Prosport #Prosport25 #anul2011 #SandraIzbasa #goldmedal #berlin #gymnastics #FlaviusKoczi #LucianBute #campionmondial #GalaBute #scrima #AnaMariaBranza #LoredanaDinu #romania #bucuresti #DorinelMunteanu #campion #OteluGalati #Otelu2011 #UCL #ChampionsLeague #casapariurilorliga2 #AiciJoacaRomanii #casafiebine