Proprietăţile ţelinei. Leguma plină de vitamine, minerale, electroliţi şi enzime benefice
Ţelina conţine şi fibre dietetice care ajută la digestie şi la pierderea greutăţii. În plus, proprietăţile ţelinei includ şi conţinutul mare de apă şi electroliţi, cu rol important în prevenirea deshidratării, spun specialiştii.
Majoritatea oamenilor aleg să mănânce tulpinile de ţelină, dar frunzele şi seminţele sale sunt, de asemenea, benefice. De exemplu, frunzele de ţelină sunt ingredientul care face ca supele, ciorbele şi alte mâncăruri să fie delicioase. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile tincturii de mărar. Este indicată în numeroase afecţiuni feminine)
Proprietăţile ţelinei. Scade inflamaţiile, tratează hipertensiunea, previne ulcerul
La rândul lor, seminţele de ţelină aduc beneficii impresionante pentru sănătate, deoarece contribuie la scăderea inflamaţiilor şi la combaterea infecţiilor bacteriene. În unele zone ale lumii, ţelina este cultivată mai ales pentru seminţele sale benefice. Seminţele de ţelină sunt folosite şi pe post de condimente. Atunci când sunt zdrobite, ele elimină un compus uleios numit apiol, foarte aromat, utilizat în nenumărate tratamente.
O ceaşcă plină cu tulpini de ţelină tăiate în bucăţi conţine: 16 calorii, zero grăsimi, un gram de proteine, cinci grame de fibre, cinci miligrame de vitamina K (37% din doza zilnică recomandată – DZR), 36 de miligrame de acid folic (9% din DZR), 22 de miligrame de vitamina A (9% din DZR), 263 de miligrame de potasiu (8% din DZR), un miligram de vitamina C (5% din DZR), 40 de miligrame de calciu (4% din DZR), 0.08 miligrame de vitamina B6 (4% din DZR).
Pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului, reduce inflamaţiile, previne şi tratează hipertensiunea, ţelina ajută şi la prevenirea ulcerului. Compuşii săi ajută la refacerea mucusului gastric, care previne apariţia de mici găuri în pereţii stomacului. (CITEŞTE ŞI: La ce ajută ţelina)
Ţelina previne infecţiile urinare şi anumite tipuri de cancer
Ţelina ajută şi la sănătatea ficatului, prin reducerea grăsimilor de la nivelul celei mai mari glande din corp şi reglarea enzimelor. De asemenea, ţelina este indicată în curele de slăbire, pentru conţinutul ei mic de calorii, care vine, însă, la pachet cu un bogat conţinut de antioxidanţi, electroliţi, vitamine şi minerale.
Printre beneficiile ţelinei se mai numără reducerea balonării, prevenirea infecţiilor tractului urinar şi protecţia împotriva anumitor tipuri de cancer, mai ales împotriva cancerului de sân, cancerului intestinal şi leucemiei. (VEZI AICI: Beneficiile sucului de varză. Conţinutul scăzut în calorii vă ajută să slăbiţi văzând cu ochii)