Indicat în afecţiunile hepatice şi diabetice, datorită calităţilor sale depurative, pelinul se bucură de aprecieri şi când vine vorba de alte alte afecţiuni, de edeme renale până la gastrite. Iar calităţile sale terapeutice îl recomandă inclusiv pentru creşterea rezistenţei organismului împotriva bolilor virale. Are însă şi contraindicaţii, aşa că ar trebui să-l folosim doar în cunoştinţă de cauză.
“Este un tonic amar, emanagog şi antihelmitic, colagog, antibacterian, antiseptic, schizoticid. La proprietăţile amare ale pelinului trebuie amintit şi un efect colotrop, stimularea funcţionalităţii vezicii biliare, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea stării generale. Calităţile pelinului (pelinul alb) sunt date de principiile sale amare (absintină, artabsina, anabsintina, etc), ulei volatil, vitaminele B6 şi C, substanţe de natură carotenoidica, fitosteroli, lactone, acizi organici, şi nu numai ”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.
În primul rând, pelinul este recunoscut pentru efectele terapeutice pe care le are în cazul afecţiunilor căilor gastro-intestinale. „Infuzia de pelin face curăţenie generală pe aceste căi, distrugând inclusiv viermii intestinali. Pelinul este folosit în mod curent în afecţiuni precum oxiuraza, edeme renale, gastrite hipoacide, anorexie, hemoroizi, constipaţii, răni greu vindecabile. Pelinul s-a dovedit a fi un bun remediu şi în tratamentul ficatului şi al bilei, dar şi în tratarea diabetului, această plantă având şi calităţi depurative”, explică specialistul.
Pelinul întăreşte imunitatea organismului şi tocmai de aceea specialistul îl recomandă şi în tratamentul pneumoniei şi gripei. Cea mai la îndemână de preparat este infuzia de pelin. „Avem nevoie de una-două linguriţe de frunze uscate, la o cană de apă clocotită. Se recomandă consumul a două ceaiuri pe zi, înainte de mese, pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese, pentru alte afecţiuni din rândul celor amintite”, spune Elena Badea.
în primă fază, o acţiune psihoexcitantă, convulsivă, narcotică, urmată de tremor, convulsii epileptiforme, stupoare şi inconştienţă. De asemenea, preparatele din pelin nu se administrează femeilor gravide şi celor care alăptează şi nici bolnavilor de ulcer”, încheie renumitul specialist, care recomandă consultarea unui medic, atunci când începem o cură cu această plantă.