Proprietăţile ovăzului: cum te ajută acest aliment-minune la menţinerea unui corp sănătos
Ovăzul este o cereală şi o plantă medicială cultivată în zonele temperate ale lumii. Frunzele lungi şi zvelte cresc pe lângă tulpini, care pot atinge înălţimea de 1,5 m. Mănunchiurile de flori sunt urmate de ştiuleţi mici care conţin seminţele sau boabele.
Proprietăţile ovăzului: acest aliment te ajută să slăbeşti
Boabele de ovăz conţin vitaminele B2, B5 şi E, mineralele calciu, fier, mangan şi zinc, un ulei calmant şi o cantitate mică de alcaloizi. Tulpinile conţin şi flavonoide. Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimulează activitatea glandei tiroide, emolient, sedativ, nervin, laxativ şi depurativ. Ovăzul este o cereală foarte indicată în afecţiunile digestive, având rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale şi rol laxativ. El se recomanda şi în afecţiunile ficatului, mai ales în inflamaţia colecistului. Ovăzul este excelent şi în regimurile alimentare, fiind foarte săţios şi slab caloric.
Proprietăţile ovăzului: reglează nivelul de zahăr
Ovăzul reglează nivelul de zahăr din sânge. Fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei. De asmenea, reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat. În combinaţie cu produsele lactate, ovăzul poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.