Proprietăţile oului. Ajută stomacul, rinichii şi inima, previne osteoporoza, dar…
Ouăle sunt o foarte bună sursă de proteine de înaltă calitate. Mai mult de jumătate din proteinele dintr-un ou se află în albuş, care conţine şi vitamina B2. Albuşurile sunt bogate şi în seleniu, vitaminele D, B6, B12, minerale ca zinc, fier şi cupru, potrivit studiilor citate de specialişti.
Gălbenuşurile sunt o sursă importantă de colesterol, vitaminele A, D, E şi K, dar şi lecitină, compusul care permite emuslificarea în maioneză, de pildă.
Un ou mediu ca mărime conţine o treime din doza zilnică recomandată de colesterol
Un ou mare conţine 78 de calorii, 6,3 grame de proteine, 5,3 grame de grăsime, 1,6 grame de grăsimi saturate şi 212 miligrame de colesterol.
Timp de mulţi ani, ouăle au fost considerate mai mult un risc pentru sănătate decât o hrană sănătoasă. Din moment ce sunt bogate în colesterol, oamenilor care au un nivel ridicat de colesterol li se recomanda să evite ouăle. Dar s-a descoperit că ouăle conţin, de fapt, mult mai puţin colesterol faţă de acum 10 ani, reducere care a fost pusă pe seama schimbărilor intervenite în hrana găinilor, după criza bolii vacii nebune, din anii ’90. Cercetările din Marea Britanie au arătat că un ou mediu ca mărime conţine 100 de miligrame de colesterol, o treime din doza zilnică recomandată.
Ouăle ajută la sănătatea inimii şi previn osteoporoza
Ouăle sunt bogate în anumiţi nutrienţi care susţin sănătatea inimii, cum ar fi betaina şi colina. În timpul sarcinii şi al alăptării, un aport adecvat de colină este foarte important, deoarece această substanţă este esenţială în dezvoltarea normală a creierului. În medicina tradiţională chineză, ouăle sunt recomandate pentru a creşte energia organismului prin stimularea digestiei şi a rinichilor.
De asemenea, ouăle conţin mai multă vitamina D faţă de acum un deceniu, ceea ce ajută la protejarea oaselor, prevenind osteoporoza şi rahitismul. Consumul de ouă la micul dejun ar putea ajuta şi la scăderea în greutate, deoarece conţinutul ridicat de proteine ne face să ne simţim sătui un timp îndelungat. Ouăle ar trebui să facă parte din orice dietă variată şi echilibrată, spun specialiştii. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile susanului. De la sănătatea oaselor şi a pielii, la leac contra mahmurelii)