Proprietarii de mașini electrice vor fi nevoiți să scoată bani în plus din buzunar. Când vor fi introduse noile taxe
Proprietarii de mașini electrice ar trebui să fie atenți la banii pe care sunt nevoiți să îi scoată din buzunar. Legea ce ține de taxele pentru acest tip de autoturisme s-a schimbat! În curând, vor fi introduse noi taxe.
Consiliul Federal din Elveția a decis să introducă, pentru conducătorii mașinilor electrice, același impozit existent pentru cele pe benzină. Această hotărâre vine în urma unei creșteri semnificative a vânzărilor. Pentru anul 2023, cota de piață estimată este de 25%.
Citește și: RAR A DAT VESTEA PENTRU TOȚI ȘOFERII DIN ROMÂNIA. SCHIMBARE MAJORĂ DIN 15 NOIEMBRIE 2023
Când vor fi introduse taxele
În anii 2018 și 2022, au fost vândute de 6 ori mai multe mașini electrice, de la 8.000 la 45.000 de unități. Astfel că în 2023, se estimează că va ajunge cota de piață la 25%. Asta înseamnă că, în urma scutirilor de taxe a proprietarilor acestor automobile, statul ar putea pierde doar anul acesta între 100 și 150 de milioane de franci elvețieni.
Astfel că autoritățile din Elveția au decis să impoziteze și autoturisme pe baterii la fel ca cele pe benzină, după ce proprietarii au beneficiat de aceste scutiri încă din anul 1997. Consiliul Federal a votat în unanimitate pentru introducerea acestor taxe. Impozitul pentru mașinile electrice va fi perceput începând cu data de 1 ianuarie 2024, fiind de 4%, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte tipuri de autoturisme.
Vești proaste și pentru șoferii din România
Lucrurile nu sunt tocmai roz nici pentru șoferii români care își doresc să achiziționeze o mașină electrică. La deschiderea Salonului Auto București, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că prima de casare pentru Programul Rabla Plus ar putea să scadă. Dacă în prezent, ecobonusul este de 10.000 de euro, de anul viitor ar putea fi redus până la aproximativ 7.000 de euro.
„Sper să avem un nou record la Rabla Plus. Asta înseamnă un buget mai mare de 780 de milioane. Că va fi 800, că va fi 900, că va fi poate un miliard. Iar acest lucru este posibil să atragă după sine condiții noi pentru cei care vor să cumpere o mașină verde cu sprijin de la stat.
Citește și: ȘOFERI, ATENȚIE! PUNCTUL IMPORTANT DIN LEGEA NR. 296/2023 CARE ADUCE NOI REGLEMENTĂRI
Astăzi avem mașini electrice cu un preț accesibil în legătură cu care probabil ar trebui să discutăm și despre valoarea voucherului. În nici un caz nu mă gândesc la o creștere a valorii acestuia.”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
În prezent, la achiziționarea unei mașini electrice, statul oferă românilor un sprijin financiar de 51.000 de lei, în schimbul casării unui autovehicul uzat. Iar dacă vorbim de casarea a două autoturisme uzate, bonusul este de 54.000 de lei.