Primarul general Sorin Oprescu a verificat, astazi, stadiul lucrarilor de consolidare a sediului vechi al Primariei Bucuresti. Consolidarea este gata in proportie de 90 %, iar imobilul va rezista acum la un cutremur de peste noua grade pe scara Richter.
Pentru consolidarea sediului vechi al primariei Capitalei a fost folosita o metoda de exceptie, respectiv un procedeu de izolare antiseismica a bazei cladirii care consta in decuplarea structurii de vibratiile terenului si introducerea izolatorilor antiseismici.
Mai exact, se realizeaza doua retele de grinzi la baza cladirii, iar intre acestea se monteaza izolatorii antiseismici. Prin acest procedeu, cladirea este protejata de vibratiile puternice ale solului, chiar in cazul unui seism de peste noua grade pe scara Richter.
Aceasta solutie este unicat in Romania, ea fiind folosita pana acum doar la un corp al Academiei de Stiinte Economice de pe Grivita, insa in cadrul unui program-pilot.
“Consolidarea este, indraznesc sa spun, aproape facuta. Este o metoda noua – pionerat intr-un cuvant, nu avem noi niciun merit, au proiectantii aici si, de ce nu?, executantii. S-a mai facut o singura cladire in Romania, a Academiei de Studii Economice. (…) Eu sper ca aceasta solutie sa triumfeze in ceea ce priveste consolidarea cladirilor, pentru ca desi este mai greu, este mai sigura. Ea se duce aproape la o rezistenta de noua, 9,2 grade pe scara Richter. Eu sper ca la sfarsitul anului, inceputul anului viitor sa putem sa ne mutam”, ne-a declarat primarul general Sorin Oprescu.
Va rezista la un seims de 9,8 grade pe scara Richter
O singura cladire mai este atat de rezistenta in Romania si anume Casa Poporului. Consolidarea a inceput efectiv in urma cu doi ani, cand au fost obtinute toate autorizatiile. La un moment-dat, s-a lucrat la consolidare in timp ce Prefectura Capitalei functiona in cladire, iar lucrarile au demarat in forta cand a fost mutata.
Reabilitarea cladirii este in procedura de atribuire. Se vor finaliza in paralel si lucrarile de consolidare.
“Noutatea este ca imobilul este asezat pe niste izolatori si amortizoare. Este ruperea bazei de verticala, iar odata cladirea devenind rigida, deja incepe sa mearga pe aceste amortizoare si sa preia miscarile telurice in caz de cutremur. Ea este proiectata la o rezistenta de 9-9,2. Fereasca Dumnezeu sa mai auzim vreodata de aceste cifre, pentru ca atunci se produce si schimbarea de relief. (…) Daca lucrurile stau asa cum vedem ca stau, eu cred ca poate sa devina o obisnuita. Putina lume a avut curajul sa inceapa cu asta. Va spuneam ca s-a inceput cu Academia de Stiinte Economice, iata ca imobilul este in picioare, asta ne incurajeaza sa credem ca este una dintre metodele foarte bune. Este mai scumpa, pentru ca este adusa la zilele noastre”, a mai explicat edilul sef. Tehnologia a fost testata in Statele Unite ale Americii, iar izolatorii si amortizoarele sunt produsi in Europa.
Se vor construi o parcare subterana si o piateta
Edilul-sef Sorin Oprescu a precizat ca aici se va amenaja si o parcare subterana, iar dupa ce va primi toate avizele, si o piateta. Cat despre sediul in care isi desfasoara acum activitatea, edilul-sef se gandeste sa mute aici toate administratiile financiare.
“Trecem la faza a doua, cea de modernizare. Incercam ca la aceasta sa apelam si la fondurile europene. Amenajam si ceea ce inseamna vecinatatea, dorim sa deschidem, fara sa sacrificii prea mari, o piateta unde pot sa se odihneasca si sa se plimbe oamenii.
O sa fie si o parcare subterana, pe trei nivele. Este vorba de o capacitate de 100 de locuri. Ne apucam de ce inseamna partea de finisaje, dar vom pastra toate elementele monumentale.
Nici nu am putea altfel. Apoi refacem si scara cu aceeasi marmura pe care am reusit sa o luam si sa o depozitam. Eu sunt bucuros ca insemana ca inca o cladire de patrimoniu, Primaria Capitalei fost Minister al Lucrarilor Publice, devine un nucleu al istoriei noastre”, a mai declarat primarul general Sorin Oprescu.
Sediul Municipalitatii este monument istoric
Fostul sediu al Primariei Capitalei, care este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, este construit in 1906 si reprezinta una dintre cele mai valoroase cladiri ale Bucurestiului. Imobilul a fost realizat de marele arhitect roman Petre Antonescu, cel care a proiectat si Arcul de Triumf. Este clasat pe lista monumentelor istorice ca monument de arhitectura clasa A, in Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti, fiind amplasat intr-o arie urbana structurata cu nucleu de interes patrimonial national.
Inainte de inceperea lucrarilor de consolidare, imobilul a fost incadrat in clasa I de risc seismic. De asemenea, dupa consolidare si reabilitare se vor pastra elementele de identificare ale imobilului, precum si fatadele.
Aceeasi solutie la Arcul de Triumf
Potrivit edilului sef Sorin Oprescu, aceeasi solutie inovatoare va fi folosita si la consolidarea si reabilitarea unui monument de interes national. Este vorba, mai exact, de Arcul de Triumf din Capitala, care la finalul lucrarilor va rezista la seisme de magnitudini foarte mari. (Alex Saulea)