Proiect PSD: ”Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice” / Ce înseamnă ”produs românesc” și ce condiții trebuie îndeplinite
Șapte parlamentari ai Partidului Social Democrat (PSD), printre care şi Florin Barbu, ministrul Agriculturii, au inițiat proiectul de lege ”Legea cărnii şi a produselor din carne”. Acest proiect legislativ va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Ministrul Agriculturii – Florin Barbu – a anunţat, în data de 14 iunie, în timpul audierii din comisiile parlamentare pentru preluarea acestui portofoliu, că va depune în Parlament Legea cărnii şi a produselor din carne, specificând că o astfel de lege, „pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.
- Acest proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii propune și interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animal.
- Operatorii economici vor fi obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă.
Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentarii PSD, ”inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu. Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”, se menționează în proiectul de lege.
”Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie”
Proiectul stabileşte că ”produs românesc” din carne înseamnă ”carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.
”Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”social, se precizează în proiectul legislativ actul normativ.
- Aceste prevederi vor fi aplicate şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente.
- Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.
”Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, se mai arată în proiectul de lege inițiat de cei șapte parlamentari PSD.