Proiect: Impozit de 0% pentru elevii peste 16 ani care muncesc cu contract part-time

Publicat: 09/09/2018 | 20:08

Mai mulți aleși ai partidelor de Opoziție au depus la Senat un proiect care modifică Legea privind Codul Fiscal și prevede impozit de 0% pentru elevii cu vârsta de peste 16 ani care muncesc cu contract part-time și impozit de 5% pentru absolvenții din învățământul profesional dual care muncesc.

Inițiativa legislativă care propune modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal introduce un nou alineat (4) la art. 64 care prevede: „Cota de impozit este de 0% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenților din învățământul profesional-dual, încadrați pe piața muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unității de învățământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani”.

Scopul proiectul este crearea unor noi oportunități pentru tineri care încheie învățământul profesional dual și pentru încurajarea companiilor de a investi în dezvoltarea acestui tip de educație.

„La momentul actual, România se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize a forței de muncă calificată, fenomen care, pe termen mediu și lung va avea repercusiuni grave asupra productivității muncii și implicit a economiei naționale. Această modificare legislativă face parte dintr-un pachet normative ce urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ general prin modificarea atât a Legii Educației, cât și a Codului Fiscal. Astfel, cele două inițiative complementare au menirea de a crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului profesional dual, în vederea atât a menținerii forței de muncă calificată în România prin acordarea facilităților economice, cât și a încurajării agenților economici să investească în dezvoltarea învățământului profesional dual”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii citează date ale Institutului Național de Statistică (INS) din anul 2016 care relevă că majoritatea tinerilor încadrați pe piața muncii sunt absolvenți de studii superioare, peste 80%, iar peste 60% au nivel mediu de educație și doar un pic peste 40% au nivel scăzut de educației.

„Institutul Național de Statistică a elaborate în anul 2016 Studiul cu privire la Forța de muncă în România și șomaj care realizează o diagnoză și la nivelul pieței muncii raportate la nivelul de educție al românilor.

Astfel, «nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenților învățământului superior (86,2%). Pe măsură ce scade nivelul de educație, scade și gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 65,2% dintre persoanele cu nivel mediu de educație și numai 41,0% dintre cele cu nivel scăzut de educație». În consecință se poate remarca o disproporționalitate vădită între procentele ocupării forței de muncă în funcție de nivelul de studiu”, potrivit sursei citate.

De asemenea, parlamentarii care au semnat proiectul de lege susțin că în România este un deficit de peste 600.000 de oameni pe piața muncii, ceea ce arată faptul că emigrarea și șomajul sunt principalele cauze ale crizei forței de muncă.

„Datele statistice menționate anterior trebuie coroborate cu faptul că, la momentul de față, din România lipsesc peste 600.000 de oameni care să acopere diferite posturi pe piața muncii, fapt care demonstrează că atât șomajul, cât și emigrarea sunt cauzele care conduc la criza forței de muncă și la imposibilitatea organizării și gestionării eficiente a resursei umane absolventă în România”, conchid inițiatorii în expunerea de motive.

Proiectul inițiat de Cristina Iurișniți este semnat de 48 de parlamentari USR, PNL și PMP și a fost depus pe 5 septembrie la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Sursa: mediafax.ro

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult