Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

De: Anna Caba 21/10/2020 | 08:33
Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID eficient este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Pe lângă cele 11 vaccinuri promițătoare există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Cele 4 faze de testare a vaccinurilor

Potrivit FDA, recomandarea este ca un vaccin anti-COVID să aibă o rată de protecție de minimum 50%. Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun vaccinare în rapel – adică două vaccinuri, administrate la o anumită distanță în timp.

Trebuie menționat însă că un vaccin este aprobat abia în momentul în care trece prin toate cele 4 faze:

  • Faza preclinică – se prepară vaccinul pe culturi celulare și se injectează în cobai (șoareci sau maimuțe) pentru a observa dacă există răspuns imun. În momentul de față există 91 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 1 – vaccinul este administrat unui lot mic (câteva zeci) de subiecți umani pentru a testa siguranța și doza necesară pentru stimularea răspunsului imun. În momentul de față există 35 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 2 – vaccinul este administrat unui lot mediu (câteva sute) de subiecți umani, împărțiți în grupe (de ex: copii versus vârstnici), pentru a observa dacă vaccinul acționează diferit în funcție de aceste criterii. De asemenea, în faza 3 se testează din nou siguranța vaccinului și se ajustează doza, dacă este nevoie, pentru a asigura un răspuns imun corespunzător. În momentul de față există 19 vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 3 – vaccinul este administrat unui lot numeros (câteva mii sau zeci de mii) de subiecți umani și se monitorizează rata de infectare, în sensul protecției oferite de vaccin, în comparație cu un grup de control care primește placebo. De asemenea, în faza 3 de studiu se vor nota toate posibilele reacții adverse la vaccin. Aceasta este ultima fază de studiu clinic, cea în care se va determina dacă vaccinul respectiv protejează de infecția cu virusul SARS-CoV-2. În momentul de față există 11 vaccinuri anti-COVID în această fază.

Vaccin anti-COVID: 11 vaccinuri care ar putea fi disponibile la începutul anului 2021

Dacă trec cu brio de faza 3 a studiului clinic, următoarele vaccinuri vor trece în următoarea etapă, cea finală, care constă în obținerea aprobării, din partea instituțiilor abilitate (FDA, ECDC), pentru folosirea vaccinurilor respective pe subiecți umani și distribuirea lor în întreaga lume, persoanele aflate în categoria de risc având prioritate la vaccinare.

Iată câteva informații la zi despre cele 11 companii care sunt aproape de linia de finiș în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID eficient.

  • Vaccinul dezvoltat de Moderna – peste 30.000 de persoane au fost vaccinate. Cel mai devreme vom avea rezultatele la finalul anului 2020, dar mai sigur spre primăvara 2021.
  • Vaccinul dezvoltat de Pfizer & BioNTech – peste 43.000 de persoane (inclusiv copii) au fost vaccinate. Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme în cursul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de Novavax – în prezent sunt înrolați în studiu 10.000 de voluntari din Marea Britanie și urmează ca și SUA să beneficieze de un lot de participanți. Cel mai devreme vor obține rezultate în prima parte a anului 2021.
  • Vaccinul BCG (Calmette-Guerin) – este un vaccin împotriva tuberculozei, „cu vechime” de peste 100 de ani, care ar putea avea efect protector și în cazul COVID-19. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Murdoch Children din Australia conduc acest studiu aflat în prezent în fază 3, pentru a vedea dacă vaccinul BCG poate preveni, măcar parțial, infecția cu noul coronavirus.
  • Vaccinul dezvoltat de AstraZenecaUniversitatea Oxford – sunt zeci de mii de voluntari în Europa și Asia, însă studiul de fază 3 este momentan „pus pe pauză” în America, la recomandarea FDA, ca urmare a apariției unui caz de mielită transversă.
  • Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson – acest vaccin se administrează în doză unică și are în prezent, în faza 3 a studiului, peste 60.000 de participanți înrolați. Compania a anunțat că studiul a fost „pus pe pauză”, ca urmare a apariției unui caz de „îmbolnăvire ciudată”, potrivit unui comunicat dat publicității la mijlocul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics– este realizat în parteneriat cu Institutul chinez de Biologie,  Academy of Military Medical Sciences, și a fost deja aprobat pentru folosire limitată în cazul soldaților. Nu se precizează de către companie dacă vaccinul este opțional sau obligatoriu pentru soldați. În luna august, compania a început studiul de fază 3 în câteva țări, inclusiv în Arabia Saudită, Pakistan și Rusia.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Beijing Institute of Biological Products – este atât în faza 3 de studiu, cât și aprobat de Emiratele Arabe Unite pentru utilizare limitată în rândul lucrătorilor din domeniul medical.
  • Vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech – este în faza 3 de studiu clinic în Brazilia, Indonezia și Turcia. De asemenea, a primit aprobare de urgență de la guvernul chinez pentru utilizarea limitată. În luna octombrie, autoritățile din orașul Jiaxing (situat în estul Chinei) au anunțat că administrează vaccinul în rândul persoanelor cu grad ridicat de risc, precum medici, asistente medicale, inspectori portuari sau personal din instituțiile publice.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Wuhan Institute of Biological Products – se află în continuare în faza 3 a studiului clinic, dar a primit la mijlocul lunii septembrie, din partea autorităților abilitate din Emiratele Arabe Unite, autorizația de urgență pentru utilizarea limitată în rândul personalului medical.
  • Vaccinul rusesc Sputnik V dezvoltat de Gamaleya Research Institute – este un vaccin destul de controversat, deoarece există îngrijorări că nu ar fi fost respectate toate cele 4 faze, dar este totuși aprobat pentru utilizare. La mijlocul lunii august, președintele Putin anunța că vaccinul este deja aprobat de o comisie din Rusia, deși datele din fazele 1 și 2 nu fuseseră încă publicate.

Pentru lista actualizată a vaccinurilor anti-COVID, accesați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Trebuie menționat însă că vaccinurile NU VINDECĂ, nu aceasta este menirea lor. Ele trebuie să prevină infecția cu SARS-CoV-2 sau măcar să amelioreze simptomatologia bolii, astfel încât să nu apară complicații amenințătoare de viață.

Pentru tratamentul bolii COVID-19, citește: Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Absolventă a Facultății de Jurnalism citeste mai mult
Parteneri
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei și la ce să renunțe. „Silviu a murit având cu mine o relație de dușmănie.”
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană de Protecția Copilului! Detalii explozive: „Eu mă aflam la ușa lui când a venit poliția. Are toate șansele să îi recupereze” | EXCLUSIV
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină...
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos. Caracterul lui ar lăsa de dorit. Ce s-a aflat acum despre el
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos....
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Un investitor american vrea să cumpere Nord Stream 2, care trebuia să livreze gaz din Rusia în Germania
Un investitor american vrea să cumpere Nord Stream 2, care trebuia să livreze gaz din...
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără să muncească o zi în viața lui
Ce PENSIE va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă s-a pensionat fără...
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor:
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase....
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai...
Carmen Harra, previziuni cutremurătoare pentru români: „Ce va face statul? Nimic! Nu vă va returna banii”
Carmen Harra, previziuni cutremurătoare pentru români: „Ce va face statul? Nimic! Nu vă va returna...
×