Programul RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
Programul RABLA 2018. Vești bune pentru românii care au mașini vechi și nu s-au îndurat să le dea până acum ca să își cumpere una mai nouă! Programul Rabla continuă și în acest an, iar săptămâna aceasta au reînceput înscrierile pentru persoanele fizice după suplimentarea fondurilor, conform Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Altfel spus, persoanele fizice pot cere de la stat peste 9.000 de lei, bani pe care nu trebuie să-i returneze.
Programul RABLA 2018. Românii care renunță la mașinile vechi pot cere din nou prima de casare
Programul RABLA 2018. De câteva zile s-a dat startul înscrierilor la Rabla, după ce reprezentanții din Guvern au decis să suplimenteze fondurile pentru program, care fuseseră epuizate. Prima de casare se menține în acest an la valoarea de 6.500 de lei. În plus, românii se pot bucura de un ecobonus de 1.000 de lei și/sau de un ecobonus de 1.700 de lei, în funcție de mașina pe care o iau, conform sursei citată mai sus. Asta înseamnă că o persoană fizică poate primi până la 9.200 de lei (6.500 + 1.000 + 1.700) pentru înlocuirea unei mașini vechi cu una nouă.
Programul RABLA 2018. Toți cei care vor să beneficieze de programul rabla trebuie să știe că pentru a obține prima de casare, mașinile scoase din circulație e musai să aibă o vechime de cel puțin opt ani (n.r.: adică să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011).
“Proprietarul poate achiziționa mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare”, este subliniat în ordinul de ministru.
Programul RABLA 2018. Pentru a obține prima de casare în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să stea în România, să n-aibă datorii la autoritățile locale și să predea la casare un automobil vechi de cel puțin opt ani. În esență, procedura de urmat este simplă. Persoana fizică trebuie să se înregistreze, în cadrul sesiunii de înscriere, la un producător validat. Apoi mașina uzată trebuie predată unui colector autorizat și radiată din circulație. În fine, ultima etapă este achiziționarea automobilului nou.
Programul RABLA 2018. Încă un aspect care nu trebuie uitat se referă la faptul că prima de casare se scade direct din prețul mașinii noi, astfel că banii de la stat n-ajung niciodată efectiv în mâinile românilor.
Programul RABLA 2018. Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018, relatează jurnaliștii de la reporterntv.ro.
Programul RABLA 2018. “Obiectul programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziționarea autovehiculelor noi, mai puțin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. Scopul programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin înnoirea Parcului auto național”, este notat în documentul citat.