Programul Prima Casă se transformă în Noua Casă! Ce se va schimba
Programul Prima Casă se transformă în Noua Casă. Guvernul a dezbătut astăzi o ordonanță care modifică unele din condițiile de creditare.
Guvernul a decis să aplice mai multe schimbări programului Prima Casă. Pe lângă un nume nou, Noua Casă, plafonul maximum de creditare este mai mare, de 100.000 de euro. Executivul a decis în acest mod pentru a încuraja achiziționarea de construcții noi.
Vechiul program Prima Casă avea un plafon de 66.500 de euro. Pentru restul locuințelor, mai vechi, împrumutul este limitat la 70.000 de euro. în timp ce vechiul plafon era de 57.000 de euro.
Creditele ipotecare standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.
Comparativ, în urmă cu 7-8 ani ipotecarele standard aveau o pondere mai mică de 30% din totalul finanţărilor noi.
Prima Casă, mai puțin atractiv din 2016
În aprilie 2020 a fost atins maximul ecartului dintre creditul nou ipotecar standard şi creditul nou Prima Casă. Băncile locale au acordat în perioada mai 2019 – aprilie 2020 credite ipotecare noi în valoare de aproape 13,4 mld. lei. Din acestea, împrumuturile ipotecarele standard au depăşit 9,6 mld. lei, în timp ce creditele Prima Casă au însumat aproape 3,8 mld. lei.
După 2016 împrumuturile Prima Casă au început să-şi piardă din atractivitate din cauza accentuării volatilităţii dobânzilor interbancare, în timp ce la creditele ipotecare standard clienţii au putut să opteze pentru finanţări cu dobânzi fixe.
La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.