Program flexibil pentru părinți și concediu de creștere a copilului obligatoriu pentru tați! Ce arată Directiva UE

Publicat: 10/08/2022 | 18:06
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Sunt vești bune pentru cetățenii europeni. O Directivă UE prevede ca tații să stea cel puțin două luni în concediu de creștere a copilului, obligatoriu prin lege. Iar părinții care au copii de până la vârsta de opt ani ar putea cere angajatorilor să le facă programul flexibil. Iată ce arată noua Directivă Europeană.

În cadrul noii Directive Europene se prevede ca tații să își ia, obligatoriu prin lege, concediu de creștere a copilului pentru o perioadă de cel puțin două luni. Totodată, părinții care au copii cu vârste de până la opt ani ar putea cere angajatorilor să le facă programul flexibil. De asemenea, părinții vor beneficia de drepturi suplimentare, imediat ce bebelușul este adus pe lume. Toții vor avea concediu de 10 zile, în loc de cinci zile, așa cum arată legislația națională.

Vezi și ATENȚIE ȘOFERI! CARE SUNT NOILE LIMITE DE VITEZĂ POTRIVIT NOII LEGISLAȚII. CE SANCȚIUNI RIȘTI DACĂ APEȘI PREA TARE PEDALA DE ACCELERAȚIE

Atât mama, cât și tatăl vor avea cel puțin patru luni de concediu parental, însă fără să poată fi transferate lunile celuilalt părinte.

„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, se arată în documentul Directivei Europene.

Prin intermediul măsurii luate de oficiali, se dorește ca tatăl să fie prezent în viața bebelușului, „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”.

Ce mai arată noua Directivă Europeană

Însă, nu doar părinții vor beneficia de noile măsuri. Se prevede ca buncii sau alte rude ale părinților se vor putea afla în situația de a-și lua concediu „de îngrijitor. Pe de altă parte, angajații care au în îngrijire o rudă bolnavă pot lua cinci zile libere. În prezent, se oferă doar o zi liberă: „Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că fiecare lucrător are dreptul de a absenta de la locul de muncă din motive de forţă majoră în situaţii de urgenţă familială, în caz de boală sau de accident care face indispensabilă prezenţa imediată a lucrătorului”, arată Adevarul.ro.

Sursă foto: Pixabay