Prognoza meteo pentru finalul lunii octombrie și începutul lui noiembrie. Cum vor fi ultimele 7 zile din lună, după ce ANM a reactualizat starea vremii în România
Luna octombrie a venit cu o vreme oscilantă – dacă în anumite zone ale țării s-au înregistrat temperaturi ridicate, apropiate de pragul canicular, locuitorii din alte regiuni s-au pregătit temeinic să facă focul, fiind înregistrate temperaturi sub pragul de îngheț. De altfel, a fost actualizată prognoza meteo pentru finalul lunii octombrie și începutul lui noiembrie. Iată mai jos, în articol, cum vor fi utilmele 7 zile din lună. ANM a reactualizat starea vremii în România, iar temperaturile se află în scădere, în regiuni.
Luna octombrie a acestui an a fost bulversantă din punct de vedere meteorologic. Deși temperaturile ar fi trebuit să fie specifice toamnei, s-au înregistrat chiar și peste 30 de grade Celsius, vreme specifică verii. De altfel, în anumite părți ale României, s-au așternut primii fulgi de nea. De exemplu, la 2500 de metri altitudine, la Vârfu Omu, a nins, însă stratul subțire de zăpadă s-a topit deja, având în vedere vremea oscilantă care traversează România. În alte zone ale țării, s-au înregistrat temperaturi minime sub pragul de îngheț.
Prognoza meteo a fost actualizată, iar ultimele 7 zile din luna octombrie se anunță a fi răcoroase. ANM a reactualizat starea vremii pentru fiecare regiune în parte. Începând cu jumătatea acestei săptămâni (23 – 29 octombrie), ploile își vor face simțite prezența. De altfel, în primele zile ale lunii noiembrie, meteorologii transmit că ar trebui să ne așteptăm la o scădere a temperaturilor. Cât despre ninsorile din Capitală, locuitorii ar trebui să se aștepte abia în luna decembrie. Atunci vor exista câteva zile în care se vor putea bucura de zăpadă. Anunțul a fost făcut de meteorologii Accuweather, iar informațiilor pot fi accesate aici.
Prognoza meteo pentru finalul lunii octombrie și începutul lui noiembrie
Pentru finalul lunii octombrie 2023, în Banat, vremea se va menține caldă. Temperaturile maxime se vor situa între 24 și 26 de grade Celsius, aceasta fiind media regională. Spre începutul lunii noiembrie, temperaturile vor începe să scadă, însă treptat. Media temperaturilor va ajunge între 15 și 16 grade Celsius, iar temperaturile minime se vor situa între 9 și 14 grade Celsius. La începutul lunii noiembrie, temperaturile minime vor fi între 6 și 8 grade Celsius. Ploile își vor face simțite prezența abia după data de 25 octombrie 2023.
Conform ANM, în Crișana, săptămâna aceasta, temperaturile maxime vor fi între 22 și 24 de grade Celsius. Meteorologii anunță că „tendinţa va fi de scădere, începând cu data de 1 noiembrie, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre 14 grade”. De altfel, în perioada 23 – 31 octombrie 2023, temperaturile minime vor fi între 8 și 12 grade Celsius. La început de noiembrie, minima va ajunge la 6 grade Celsius. Precum în Banat, și în Crișana se vor aștepta ploi după data de 25 octombrie 2023. Mai cu seamă, precipități însemnate vor fi semnalate între 26 și 28 octombrie.
Săptămâna aceasta, în Transilvania, vremea se va menține caldă, în jurul a 22 de grade Celsius. Spre finalul lunii octombrie, temperaturile vor scădea, iar în termometre se vor înregistra în jur de 18-19 grade Celsius. Din luna noiembrie, în Transilvania se vor înregistra noi scăderi de temperaturi, și anume 13-14 grade Celsius. Există probabilitatea ca după 25 octombrie să fie semnalate ploi.
Vezi și ANOMALIE METEOROLOGICĂ ÎN ROMÂNIA LA FINAL DE OCTOMBRIE. CE SPUN SPECIALIȘTII DE LA ANM DESPRE VREME
Reactualizare ANM: Cum va fi vremea în Moldova și Dobrogea
Temperaturile se vor menține, săptămâna aceasta, în jurul a 20 de grade Celsius și în Maramureș. După data de 25 octombrie se vor semnala precipitații, mai ales în perioada 26 – 28 octombrie. Temperaturile minime vor fi între 6 și 10 grade Celsius.
Vremea va fi oscilantă în Moldova, în următoarele două săptămâni. Potrivit ANM, în ultima decadă a acestei luni, temperaturile se vor menține între 20 și 22 de grade Celsius. Minima va ajunge la 10 grade Celsius. Ploile vor fi semnalate îndeosebi în intervalul 26 – 28 octombrie. Apoi, precipitații ridicate vor fi după data de 2 noiembrie.
În zona Dobrogei, temperaturile se mențin ridicate pentru această perioadă a anului. Se vor înregistra maxime între 22 și 26 de grade Celsius. Din data de 27 octombrie, însă, se va înregistra o scădere a temperaturii (între 17 și 20 de grade). Temperaturile minime vor fi între 13 și 16 grade Celsius, iar vremea se va răci după data de 30 octombrie. După data de 26 octombrie, se vor semnala ploi. De altfel, vremea de la malul mării a readus în atenție un fenomen rar care a mai avut loc în urmă cu 40 de ani. Detaliile pot fi citite aici.
Temperaturi ridicate în Muntenia și Oltenia
În Muntenia, temperaturile se vor situa între 24 și 27 de grade Celsius, în ultima decadă a lui octombrie. Scăderile treptate vor fi semnalate abia după data de 29 octombrie 2023. Minime vor fi între 10 și 13 grade Celsius, apoi vor scădea treptat, ajungând între 7 și 8 grade. Ploile vor putea fi semnalate abia din data de 26 octombrie.
Vremea în Oltenia va fi blândă, pentru această perioadă a anului. Temperatura maximă va atinge 26 de grade. În noaptea de marți (24 octombrie), temperaturile minime se vor situa între 9 și 10 grade Celsius, apoi vor crește din 26 octombrie. Din data de 25 octombrie, locuitorii se vor putea aștepta la ploi. Cantități însemnate de apă se vor înregistra și în perioada 2-4 noiembrie 2023.
La munte, vremea se menține răcoroasă, cu temperaturi maxime între 13 și 16 grade. Temperaturile minime ajung între 2 și 3 grade. În perioada 26-30 octombrie se vor înregistra precipitații. Apoi, ploile revin după data de 2 noiembrie.
Sursă foto: colaj Pixabay