Meteorologii au publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni şi, conform acesteia, frigul va pune stăpânire pe România.
BANAT. Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit la sfârşit de noiembrie, media valorilor maxime urmând a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade. Ulterior vremea se va încăzi uşor, astfel că în zilele de 29 şi 30 noiembrie se va înregistra o medie regională a valorilor maxime de 8…9 grade şi minime de 2 grade. După acest interval se întrevede o nouă răcire, ce va aduce regimul termic uşor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 şi 4 decembrie vor fi, în medie, de numai 1…2 grade, iar cele minime în jur de -4 grade. Spre finalul intervalului de prognoză sunt estimate valori termice maxime în medie de 4….5 grade şi minime în jur de -1 grad. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, când şi cantităţile de apă vor putea fi însemnate.
CRIŞANA. În primele două zile ale intervalului de prognoză regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regională a maximelor de 4 grade şi minime de -4…-2 grade. Apoi, vremea se va încălzi, iar în zilele de 29 şi 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade şi nocturne de 1…2 grade. Ulterior, vremea se va răci, mai accentuat în 3 şi 4 decembrie, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1…2 grade şi minime de -5…-4 grade. Până spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime în medie de 3…4 grade şi minime în jur de -2 grade. Vor fi precipitaţii pe arii extinse spre finalul primei săptămâni de prognoză (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile şi cantităţi însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă, urmând să crească după data de 8 decembrie.
TRANSILVANIA. In primele zile ale intervalului temperatura va scădea, vremea urmând să devină rece pentru sfârşitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2…3 grade, iar a celor minime de -5…-2 grade, cu posibilitatea înregistrării unor valori termice mai scăzute în noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), în depresiunile din estul regiunii. În data de 30 noiembrie se va încălzi uşor, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 1 grad. Răcirea treptată estimată după data de 2 decembrie se va concretiza în temperaturi maxime, în medie, de 0…2 grade şi minime ce vor coborî în a doua săptămână la -6…-4 grade. Vor fi precipitaţii local însemnate cantitativ în primele două zile şi în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă, urmând să crească uşor după 8 decembrie.
MARAMUREŞ. Până în 2 decembrie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie regională, de 3…4 grade şi minime de -4…-2 grade. Doar în ziua de 30 noiembrie se va produce o uşoară încălzire, ce se va materializa prin valori de temperatură maxime de 6…7 grade şi minime de 1….2 grade. După 3 decembrie este prognozată o răcire a vremii, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre 0 grade în ziua de 4 decembrie, iar ulterior, până spre finalul intervalului, va fi de 1…2 grade. Temperaturile minime vor fi în jur de -3 grade, cu posibilitatea înregistrării unor temperaturi mai scăzute în intervalul 5-7 decembrie. Vor mai fi precipitaţii în prima zi şi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, urmând să crească spre finalul intervalului.
MOLDOVA. Intervalul va debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2…4 grade şi minime de -1…0 grade. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie) vremea se va încălzi uşor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6…8 grade, iar minimele din dimineaţa zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie. Vor fi precipitaţii însemnate cantitativ în primele două zile şi în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, urmând să crească uşor după 8 decembrie.
DOBROGEA. La începutul primei săptămâni vremea se va răci, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2…3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi în creştere şi, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, valorile diurne vor oscila în jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9…10 grade. Dupa data de 02 decembrie, vremea se va răci din nou, iar în cea de-a doua săptămână media valorilor maxime va fi de 6…8 grade, iar a celor minime de 0…3 grade. Vor fi ploi mai însemnate cantitativ în primele două zile, dar şi în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. În a doua jumătate a intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă.
MUNTENIA. În primele două zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în scădere până la valori ale maximelor, în medie regională, ce se vor situa în jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi în scădere până spre mijlocul acestei săptămâni, când media acestora va fi de -3…-2 grade. Apoi, până în data de 1 decembrie vremea se va încălzi, media valorilor diurne va fi în jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou în scădere, iar, în a doua jumătate a intervalului, media maximelor va fi de 5…6 grade, iar a minimelor de -3…-1 grad. Precipitaţii însemnate cantitativ vor fi în primele două zile, dar şi în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă în a doua săptămână, cu tendinţă de creştere după data de 8 decembrie.
OLTENIA. Variaţiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe întreg parcursul intervalului de prognoză. Până spre sfârşitul primei săptămâni maximele termice vor fi, în medie regională, de 5…7 grade, apoi va surveni o uşoară scădere a temperaturii, iar în a doua jumătate a intervalului media regională a valorilor diurne va fi de 3…5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, când se vor înregistra valori în jurul a -2 grade. Apoi va fi o creştere a valorilor nocturne şi, până la sfârşitul primei săptămâni, acestea vor fi, în medie, de 1…4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, minimele vor marca o scădere uşoară până la medii de -4…-2 grade. Precipitaţii însemnate cantitativ vor fi în primele două zile ale intervalului de anticipaţie, dar şi în perioada 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni.
LA MUNTE. Intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime în jurul a -2 grade, iar a celor minime de -7…-6 grade. Apoi, vremea se va încăzi uşor, în zilele de 29 şi 30 noiembrie se va înregistra o medie a valorilor maxime de 1…3 grade, iar în dimineaţa de 1 decembrie media minimelor va fi în jur de -3 grade. După acest interval, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că la începutul celei de-a doua săptămâni, media valorilor diurne va fi de -6…-4 grade, iar a celor nocturne de -10…-8 grade. Până la sfârşitul intervalului, temperatura va avea tendinţa de creştere uşoară până la medii ale maximelor de -2 grade şi ale minimelor de -6 grade. Vor fi ninsori abundente, mai ales în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în primele două zile ale intervalului, iar în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie sunt de aşteptat precipitaţii local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere după data de 8 decembrie.
În continuare, românia se află sub cod galben şi portocaliu de vreme rea.
COD GALBEN: 27 noiembrie, ora 16 – 28 noiembrie, ora 16;
Zone afectate: Muntenia, estul Olteniei şi sudul Moldovei.
În intervalul menţionat în Muntenia, estul Olteniei şi sudul Moldovei va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. Local în judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov vântul se va intensifica, temporar cu viteze de 55…65 km/h.
Notă: Cantităţi de apă de 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp vor fi şi în Dobrogea şi vestul Olteniei. Îndeosebi în dimineaţa zilei de marţi, precipitaţii mixte se vor semnala local în Oltenia şi pe arii restrânse în Muntenia.
COD GALBEN: 27 noiembrie, ora 16 – 28 noiembrie, ora 18;
Zone afectate: Carpaţii Meridionali şi Orientali, sudul şi estul Transilvaniei şi vestul Moldovei.
În Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge însemnat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare mai ales în zona înaltă, cu viteze la rafală de 55…70 km/h.
Îndeosebi în noaptea de luni spre marţi (27/28 noiembrie) şi în prima parte a zilei de marţi (28 noiembrie) precipitaţii predominant sub formă de ninsoare se vor semnala şi în sudul şi estul Transilvaniei şi vestul Moldovei, unde local se va depune strat de zăpadă.
COD PORTOCALIU: 27 noiembrie, ora 20 – 28 noiembrie, ora 16;
Zone afectate: zona de munte a judeţelor Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş.
În intervalul menţionat, în zona de munte a judeţelor Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş, va ninge abundent, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55…70 km/h spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii.