Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri dimineaţă, atenţionări Cod galben de ceaţă densă valabile în 17 judeţe, dar și prognoza meteo în intervalul 13.12.2021 – 10.01.2022.
Până la ora 9.00, în Galaţi, Iaşi și Vaslui se va semnala ceaţă care reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri. Ceaţa va persista în judeţele Ialomiţa, Argeş – Bârla, Slobozia, Ungheni, Recea, Căldăraru, Miroși, Hârsești, Mozăceni, Popești, Izvoru, Ștefan cel Mare, Râca, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa – Potlogi, Corbii Mari, Crevedia, Lungulețu, Mătăsaru, Ciocănești, Odobești, Tărtășești, Uliești, Vișina, Brezoaele, Poiana, Șelaru, Costeștii din Vale, Răscăeți, Slobozia Moară.
Meteorologii anunță ceaţă şi vizibilitate redusă, până la ora 9.00, în județul Bacău – zona joasă, Botoşani, Suceava, Neamţ – zona joasă și Vrancea – zona joasă. Se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, trecător asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului sau ghețușului.
De asemenea va fi ceaţă, vizibilitate redusă sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului, în județul Covasna – Baraolt, Brăduț, Bățani, Belin, Vârghiș, Aita Mare și zona depresionară a județului Harghita.
Cu excepția regiunilor vestice, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în nord-est. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile centrale și nord-estice, dar și deficitar în cele vestice și sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile intracarpatice și în sud-estul extrem, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în vest și nord-vest.
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile montane. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Mediile valorilor termice se vor situa sub mediile climatologice specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări.