Prognoza meteo. Ce temperaturi și ce cantități de precipitații vor fi în România, în luna octombrie
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Află, în continuare, ce cantități de precipitații vor fi în România în intervalul 4 octombrie – 1 noiembrie.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.
Săptămâna 04.10.2021 – 11.10.2021
TEMPERATURA MEDIE A AERULUI
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în extremitatea de est a țării.
CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII
Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nord-vestică a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 11.10.2021 – 18.10.2021
TEMPERATURA MEDIE A AERULUI
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
(NU RATA: PROGNOZA METEO. ATENȚIE, VINE GERUL DE LUNI! TEMPERATURILE SCAD DRAMATIC ÎN ROMÂNIA)
CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Prognoza meteo pentru luna octombrie
Săptămâna 18.10.2021 – 25.10.2021
TEMPERATURA MEDIE A AERULUI
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor deficit local în sud-vest.
Săptămâna 25.10.2021 – 01.11.2021
TEMPERATURA MEDIE A AERULUI
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.
CANTITĂȚILE DE PRECIPITAȚII
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
“Putem vorbi de diferenţe chiar şi de 20 de grade Celsius între temperatura de dimineață și cea de la orele prânzului”
“În primele patru săptămâni – şi ne referim aici la aproape întreaga lună octombrie şi deja vom trece de jumătatea toamnei – vremea am putea spune că o să fie destul de plăcută, în sensul turistic. Şi asta pentru că gradul de umezeală, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, este destul de redusă mai ales în prima jumătate a lunii octombrie, dar cu acelaşi semnal şi pentru ultimele două săptămâni din luna octombrie, deci inclusiv perioada 11-18 şi săptămâna 18-25.
(VEZI AICI: PROGNOZA METEO. CUM VA FI VREMEA ÎN URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI)
Este adevărat că, în ceea ce priveşte regimul termic, nu sunt semnale că ar fi foarte ridicat. Chiar zile, nopţi, în unele regiuni, în care vremea să fie ceva mai răcoroasă, dar în aceste condiţii de câmp anticiclonic, cu o masă de aer cu caracteristici polare, dacă umezeala din aer este redusă, atunci aceste condiţii atmosferice generează zilele acelea plăcute de toamnă, cu o dimineaţă răcoroasă, cu o zi, per total, însorită, cu diferenţe destul de mari între temperaturile dimineţii şi cele de la orele prânzului.
Prin variaţiile acestea de temperatură în zilele de toamnă caracterizate de această circulaţie a aerului despre care vorbeam, putem vorbi de diferenţe chiar şi de 20 de grade Celsius între temperatura de la 6-7 dimineaţa şi cea de la orele prânzului. Adică putem înregistra o temperatură de 0-1 grad la orele dimineţii, pentru ca după-amiaza să vină cu temperaturi de 17-18, chiar 20 de grade şi deja intrăm în sezonul de tranziţie, ne ducem spre sezonul rece când în zonele de munte pot fi văzute acele imagini spectaculoase cu norii joşi, apar inversiunile termice şi spuneam că dacă gradul de umezeală este ridicat se formează ceaţa, norii stratus”, a declarat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, potrivit dcnews.ro.