Arsenie Boca, privit ca o mare personalitate a ortodoxiei româneşti, a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. După instaurarea regimului comunist – în anul 1945 – Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii, fiind perceput ca un opozant activ al regimului. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. CANCAN.RO, Site-ul nr. 1 din România, vă prezintă extraordinarele profeții făcute de părintele Arsenie Boca, anul 2019 fiind unul al marilor schimbări. Și nu neapărat în bine. (NU RATA, AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)
Oamenii vin şi se roagă de foarte multă vreme la mormântul lui Arsenie Boca, fiindcă pelerinii trăiesc cu credinţa că acest drum spiritual le va aduce bunăstare sau, mai mult, vindecarea unor boli grave. S-a spus că părintele Arsenie Boca avea darul de a vedea ce se va întâmpla în viitor, iar profețiile sale sunt încărcate de tensiuni, durere și dezastre.
Părintele Arsenie Boca ar fi prezis că un mare oraș va fi șters de pe fața pământului, în urma unui cutremur devastator. Motivația părintelui a fost aceea că oamenii acelui oraș vor fi plini de păcate, așa cum s-a întâmplat în Biblie cu locuitorii din Sodoma și Gomora. Profeția a fost făcută în anii ’40 și se referă la București, capitala României. Ca încadrare temporală ar fi vorba chiar de… secolul al XXI-lea.
Perspectiva este sumbră, într-adevăr, întrucât unele dintre profețiile părintelui Arsenie Boca s-au îndeplinit întocmai cum au fost rostite sau pictate. El a prevăzut cele două mari cutremure care au lovit Bucureștiul în secolul al XX-lea, definite de el ca ”cele două ouări”. Dar și mai înspăimântătoare este profeția că va produce și o a treia distrugere, cea care va pune orașul la pământ.
”Ne-a spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri”
(CITEȘTE ȘI: Scandal pe mormântul părintelui Arsenie Boca! ”Escrocheria e că…”)
Părintele Arsenie Boca ar fi prezis și faptul că va veni o vreme când românii vor pleca în număr mare din ţară, iar atunci când vor dori să revină nu vor mai avea posibilitatea să o facă. El ar fi spus, în public, următoarele cuvinte-profeție:
„Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când vor dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”.
Conform unor mărturii, părintele Arsenie Boca nu era de acord cu aceia care doreau să își părăsească țara: ”Părintele nu prea era de acord să-ţi părăseşti ţara. Înainte de 1989, părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost”, relata Viorica Farcaş, din Voila, potrivit autorilor cărţii „Noi mărturii despre părintele Arsenie Boca”.
Arsenie Boca a prezis moartea, într-o zi de sărbătoare, a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, potrivit relatării nepoatei duhovnicului, Zoe Dăian.
„Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: „Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?”. Şi Arsenie i-a spus: „Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi. Ceauşeştii nu au crezut şi i-au spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, într-un interviu publicat în septembrie 2014, de Agerpres.
Nepoata părintelui Arsenie Boca a adăugat că acesta ar fi spus că după moartea lui Nicolae Ceauşescu, dar nu imediat, poporul va trece prin suferinţă şi că trebuie să nu ţină capul plecat şi să aibă demnitate.
Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910, din părinţi creştini ortodocşi, Iosif şi Creştina. Venirea sa pe lume a avut loc în satul Vaţa de Sus din Ţara Zarandului, în partea de sud a Munţilor Apuseni, sat ce aparţine comunei Vaţa de Jos. Părinţii au dat fiului lor numele de Zian Vălean. Zian, un nume extrem de rar, provine, probabil, de la Sânzian, ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită la 24 iunie.
Tatăl părintelui Arsenie, Iosif Boca, s-a născut la Brad pe 24 februarie 1881 – din părinţii Petru şi Teodora Boca – și era pantofar de meserie. Mama părintelui Arsenie Boca s-a născut la Vaţa de Sus, pe 30 octombrie 1892 – din părinţii Gligor Popa şi Păscuţa Mariş -, fiind casnică. În registrul de stare civilă al comunei Vaţa, căsătoria dintre Iosif şi Creştina este înscrisă la data de 7 noiembrie 1909. Au locuit la Bujoara, un deal al satului Vaţa de Sus, acolo unde bunicul matern, Gligor Popa, avea o proprietate.
Despre tatăl său, Părintele Arsenie a amintit că a plecat în America şi a lipsit în perioada în care mama sa era însărcinată cu el.