Radu Banciu, realizatorul emisiunii ”Lumea lui Banciu”, de la B1 TV, nu vede deloc optimist viitorul oamenilor din România în lupta cu nou coronavirus. După ce profesorul Alexandru Rafila a explicat ce se va întâmpla când vor veni vaccinurile anti-COVID, Banciu și-a expus punctu de vedere.
„Alexandru Rafila care deja ne-a pus în garda că-n perspectiva introducerii unui vaccin patentat până undeva la mijlocul anului viitor, România fiind membră a Uniunii europene a primit și ea niște saci cu vaccinuri. Stiti care este marea problemă a lui Rafila: omul se îndoiește că România ar avea capacitatea de a-și vaccina cetățenii întrucât noi nu avem nimic pregătit pentru asta. PSD-ul, care se ocupă de pensii, nu a luat niciodată în calcul, dar nu că ar fi luat-o guvernele PNL. Lucrurile încep să se vadă, România are cei mai multi morți de COVID în momentul de față din Uniunea Europeană, raportat la perioada pe care o traversăm.
Avem de 10 ori mai puțin morți decât Marea Britanie, îi depășim în maxim doi ani…Atenție! De astăzi, în doi ani, România va avea cel mai mare număr de morți de COVID din Uniunea Europeană. Deocamdată, ne e teamă că deși deși vine vaccinul, în gara noastră nu-l poate opri nimeni din cauza corupției, birocrației și incompetenței. România nu este pregătită să administreze vaccinul”, a spus Banciu.
Ce spune Alexandru Rafila, reprezentatu României la OSM, despre apariția vaccinului și modul în care trebuie pregătită folosirea lui când va ajunge în România? „În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat, adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical. Precontractele pentru potenţialele vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat în avans va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă că ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană, care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membrii ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede, în prima jumătate a anului viitor.
Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate”, a declarat Alexandru Rafila.