Produsul tradițional de Crăciun care ne face mai inteligenți, potrivit medicului Vlad Ciurea
Puțini știu că un produs tradițional de Crăciun ne face mai deștepți! Chiar celebrul medic Vlad Ciurea a făcut această dezvăluire interesantă! Desertul nu lipsește din casele românilor în zilele de sărbătoare. Iată despre ce este vorba!
Nu este pentru nimeni un secret faptul că în timpul sărbătorilor, cozonacul este nelipsit de pe mesele multor români, însă puțini știu că nu este numai un desert tradițional, ci totodată și o sursă de beneficii pentru creierul uman. Prof. dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg, a scos în evidență ce importanță are cacaua, un ingredient de bază al acestui preparat, atunci când vine vorba de stimularea funcțiilor cerebrale.
În cadrul unui interviu televizat, cunoscutul specialist a adus în atenție faptul că unele alimente pot ajuta la sprijinirea sănătății mintale, iar cacaua se numără printre cele mai importante. Acest ingredient joacă un rol semnificativ în îmbunătățirea memoriei, dar și a procesului de învățare.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, într-un interviu.
Vlad Ciurea, despre dulciurile bune pentru creier
Medicul Vlad Ciurea a subliniat că un desert bine pregătit, fără adaosuri de zahăr rafinat, poate transforma cozonacul într-un adevărat aliat al sănătății mentale. Specialistul a atras atenția, de asemenea, asupra evitării produselor procesate și a încurajat consumul de dulciuri naturale, preparate cu grijă. Neurochirurgul a recomandat reducerea deserturilor foarte dulci și alegerea unor rețete care au la bază ingrediente naturale.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.(…) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe contul de Facebook
Citește și: Cele 2 alimente care ne fac mai inteligenți. Dr. Vlad Ciurea: „Da, ne ajută!”