Produsul preferat de români s-a scumpit dramatic. Costă cu 20% mai mult

Publicat: 23/10/2024 | 10:43
Foto: Pixabay

Scumpirea cărnii de pasăre în România a devenit un subiect tot mai îngrijorător pentru consumatori, în contextul creșterii generale a prețurilor alimentelor. Această majorare se datorează mai multor factori interconectați, care afectează atât producția, cât și distribuția cărnii de pui.

Prețul mărit este rezultatul unei combinații de factori economici și de mediu, care afectează atât producția, cât și consumul. Fermierii se confruntă cu costuri în creștere, iar consumatorii resimt deja impactul acestei situații. Cu toate acestea, carnea de pui rămâne un produs esențial pe mesele românilor, iar tendințele de consum sugerează că, în ciuda dificultăților, românii vor continua să caute această opțiune alimentară, în special pe fondul sărbătorilor de iarnă.

Carnea de pui se scumpește în România

Pe lângă costurile mai mari ale furajelor, utilitățile au devenit, de asemenea, mai costisitoare în sezonul rece, ceea ce amplifică și mai mult presiunea financiară asupra fermierilor. Aceste cheltuieli suplimentare se reflectă în prețul final al cărnii de pasăre, care a crescut semnificativ în magazine.

Conform unor estimări, carnea de pui s-a scumpit cu aproape 20% în acest an, ceea ce afectează în mod direct consumatorii. Chiar și la poarta fermei, prețul cărnii de pasăre a crescut cu peste 7%, iar pentru o sută de kilograme de carcasă de pui, costul a ajuns la 225 de euro, față de 209 euro anul trecut.

„Ficăţelul de pui, care e 17 lei şi 10 bani. Pulpele dezosate şi fără piele sunt 24 de lei şi 80 de bani. Iar cele cu piele 21 de lei şi 59 de bani”, spuneCamelia, vânzătoare, potrivit Observatornews.ro

Un alt factor de presiune asupra prețurilor este reprezentat de focarele de gripă aviară apărute în mai multe țări europene. Aceste focare au avut un impact direct asupra pieței, ducând la creșterea prețului puilor de o zi, un element crucial în procesul de producție a cărnii de pasăre. Astfel, fermierii se confruntă nu doar cu provocări legate de costurile de producție, ci și cu incertitudini legate de sănătatea avicolă, care pot afecta volumele de producție și disponibilitatea pe piață.

„Cam 15%. Pentru că, fiind şi secetă, furajele pentru hrănirea lor sunt mai puţine faţă de anii trecuţi. Dacă nu s-au făcut grâul, porumbul şi a fost secetă”, a declarat Marian Gherghe, producător de carne de pui, pentru sursa citată mai sus.

Cu cât s-a scumpit carnea de pui în ultimii ani

În contextul apropiatelor sărbători de iarnă, românii observă că prețurile la alimente, în special la carnea de pasăre, continuă să crească. Estimările sugerează că prețurile cărnii de pui ar putea să mai urce cu încă 10% în perioada următoare, în ciuda plafonării adaosului comercial pentru anumite sortimente. Acest lucru ridică întrebări cu privire la puterea de cumpărare a consumatorilor, care, în fața scumpirilor, ar putea fi nevoiți să își ajusteze bugetele pentru alimentele de bază.

Totuși, carnea de pui continuă să fie una dintre cele mai căutate opțiuni de către români. Deși prețurile au crescut, carnea de pui rămâne mai accesibilă comparativ cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de porc. Conform datelor statistice, consumul de carne de pui pe cap de locuitor a crescut de la 27,5 kg în 2022 la 28,2 kg în 2023, ceea ce reflectă preferința continuă a românilor pentru acest produs. Anul acesta, România a produs aproximativ 723 de mii de tone de carne de pui, însă acest volum nu este suficient pentru a contrabalansa efectele scumpirii.

Citește și: CUM ARATĂ O NUNTĂ ÎN GERMANIA. FILMAREA FĂCUTĂ DE UN ROMÂN S-A VIRALIZAT RAPID: ”LA NOI ȘI LA ÎNMORMÂNTARE E MAI FRUMOS”