Suntem în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, iar unii credincioși țin post până în ziua de Paște. În această perioadă, este important să fim foarte atenți cu privire la alimentele pe care le consumăm. Nutriționiștii avertizează că unele produse nu sunt deloc sănătoase și chiar au potențial cancerigen. Află, în articol, ce nu este bine să mănânci.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, a vorbit despre produsele de post pe care nu ar trebui să le consumăm. Câteva dintre aceste alimente, aparent sănătoase, conțin un ingredient cancerigen.
Postul Paștelui este cel mai greu dintre toate, iar unii credincioși aleg să îl respecte pe tot. Așadar, din lipsă de timp sau de idei, oamenii aleg să mănânce produse gata preparate sau de la patiserii. Totuși, ei trebuie să se ferească de anumite alimente.
Studiile au arătat că acizii trans sunt periculoși. Mihaela Bilic a explicat că aceștia sunt, de fapt, rezultatul transformării uleiurilor vegetale lichide în formă solidă.
„Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans! Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen.
De aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină. Dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!”, a dezvăluit Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Nutriționistul a susținut că, în această perioadă de post, trebuie să ne îndreptăm atenția către fructe, legume și către mâncarea gătită din ingrediente simple. Mai mult decât atât, ea a enumerat alimentele pe care trebuie să le evităm deoarece conțin acizi grași trans.
„În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie.
Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină.
Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.
Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans.
La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale”, a mai spus Mihaela Bilic.
Citește și: CE CONȚIN, DE FAPT, BURGERII DE POST DIN SUPERMARKETURILE KAUFLAND DIN ROMÂNIA. NU ȚI-AI FI IMAGINAT!