Produsele care ne otravesc zilnic! Romanii pun in farfurie imitatii ieftine, pline de E-uri!
Astfel, intr-un ambalaj aproape identic cu cel al untului, produsul original, se regaseste untul facut din…margarina. Si numele este aproape identic – „Untar”- de fapt trei sferturi margarina, adica grasimi vegetale nehidrogenate 70%, unt 30% conservant: acid ascorbic acidifiant: acid citric, colorant: betacarotenuntar.
Potrivit nutritionistilor, margarina este daunatoare sanatatii si, consumata in exces, in unele cazuri poate provoca si cancer.
Ciocolata fara cacao
Trecand la dulciuri, nimic nu este mai delicios pentru copii decat ciocolata, care, de fapt, nu prea mai e ciocolata, in contextul crizei mondiale de cacao. Asa se explica de ce unele marci ieftine, produse in Romania, contin doar 8% cacao si 0,1% aroma de alune. La capitolul ingrediente, ciocolata cu alune este produsa din grasime vegetala hidrogenata (margarina) pudra de cacao (minim 8%) lapte praf integral (12%) zer praf aroma naturala de alune (0,1%) aroma identic naturala de vanilie emulgatori (lecitina de soia E-322, poligliceroil poliricinoleat E-476) ciocolata. O tableta de ciocolata cu alune (100 g) contine o lingurita pudra de cacao (8 g), o lingurita lapte praf, o picatura de aroma de alune si, in rest – margarina de proasta calitate.
Frisca pentru prajituri, bomba cu E-uri
Credeti ca prajiturile facute in casa sunt mai sanatoase decat cele cumparate din magazin? Nu in toate cazurile, pentru ca, daca folositi frica vegetala, aceasta este o adevarata bomba cu E-uri. Frisca fara smantana contine, ca ingrediente, grasimi vegetale hidrogenate 26%, zahar 11 %, proteine din lapte stabilizatori (E-420, E-463) emulgatori (E-472e) lecitina din soia (E-322) (E-472b), Sare, Arome, Colorant (E-160a) frisca. Grasimile hidrogenate sunt considerate adevarate „bombe” calorice.
Chipsurile si iaurturile cu fructe
Poate cele mai daunatoare, in special pentru alimentatia copiilor, sunt chipsurile, care desi sunt facute din cartofi, sunt pline de grasimi hidrogenate si sunt si prajite…tot in ulei, o alta grasime si procedeu in sine considerat daunator. Prajirea este proces chimic de oxidare, hidrolizare şi polimerizare, ce duce la formarea unor cantitati mari de produşi toxici, in special acrilamida şi acroleina, substante neurotoxice (afecteaza sistemul nervos) şi cancerigene.
Toxicitatea acestor substante se manifesta şi asupra ficatului, pancreasului si rinichilor. Prin prajirea cartofului, creste densitatea calorica, avand ca si consecinta carente vitaminice si minerale importante, precum si risc major de aparitie a supraponderabilitatii si obezitatii in organism.
Procentul ridicat de acizi grasi saturati (grasimi nesanatoase), cresc riscul de afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular etc.) si dislipidemii (cresterea grasimilor si alterarea raportului dintre ele), amidon modificat, coloranti, aditivi, acidifianti (citrat de sodiu), ingrediente care nu aduc nici un beneficiu sanatatii.
Atentie la iaurturile cu fructe
Iaurtul simplu este un produs de baza in alimentatia copiilor cat si a adultilor. Asemenea produse nu trebuie sa contina zahar si indulcitori. Iaurtul cu fructe, pe langa faptul ca are in compozitie fructe slabe din punct de vedere calitativ, care sunt destinate de fapt presarii, mai are si zahar in cantitati foarte mari.
CITESTE SI:
Hasisul miroase a… pepene galben! Metoda inedita de transport a substantelor interzise!
(M.N.)