Procurorul-şef al DNA aruncă bomba. Candidează sau nu la Preşedenţie Laura Codruţa Kovesi?
Succesul DNA în depistarea şi trimiterea în justiţie a faptelor de corupţie şi încrederea instituţiei în faţa cetăţenilor, dar şi creditul de care se bucură Laura Codruţa Kovesi pe toate planurile au alimentat o serie de informaţii cum că aceasta ar intenţiona să candideze pentru Preşedenţie, sau cel puţin pentru o funcţie parlamentară. S-au demarat chiar şi campanii de strângere de semnături pentru încurajarea acesteia, dar degeaba, pentru că procurorul general al DNA a tranşat acest lucru, la DIGI 24.
”Planurile mele sunt pe termen lung, pentru cinci ani, pentru zece ani şi nu includ o carieră politică
Nu am avut niciodată planuri să intru in politică, nu vreau să candidez la Preşedenţie sau pentru vreo funcţie politică, de senator sau deputat. Planurile mele vizează o carieră juridică şi nu politică. Sunt motivată de încrederea tot mai mare a cetăţenilor acordată întregii echipe, pentru că la DNA lucrează o întreagă echipă, managerială, procurorii şi poliţiştii judiciari Sunt tot mai mulţi cetăţeni care refuză să dea mită, preferă să vina la DNA şi să facă o plângere” a spus Laura Codruţa Kovesi
DNA are nevoie de 19 milioane de euro şi 130 de poliţişti
După decizia Curţii Constituţionale care nu mai permite DNA să folosească SRI pentru interceptări, mingea este în Curtea Guvernului, pentru că Curtea nu a exclus folosirea tehnicii şi infrastructurii SRI, dar cu personal propriu DNA, a explicat procurorul general.
”Nu am avut suficiente resurse să lucrăm doar prin serviciul tehnic, deci am apelat la alte instituţii. Supravegherea tehnica nu inseamnă numai interceptari, ci si intregistrari, fotografieri, alte sisteme de comunicatii, supravegherea informatica. 24 de oameni nu puteau sa faca toate aceste activităţi, anul trecut am avut înregistrate 11000 de dosare. Noi nu vom mai putea folosi resursa umana a altor instituţii, nu vom mai putea folosi ofiţerii SRI, Curtea Constituţională nu exclude însă folosirea infrastructurii SRI. Avem nevoie de 10 milioane de euro şi 130 poliţisti, raportat la infrastructura SRI” a explicat Kovesi, care a solicitat Guvernului ajutor, aşteptând o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea personalului tehnic şi o alocare bugetară suplimentară.
Decizia Curţii nu afectează dosarele în curs
Nu există nici un pericol pentru dosarele de pe rolul instanţelor de judecată, vizavi de decizia Curţii Constituţionale, a mai arătat Kovesi.
”Deciziile Curţii se aplică doar pentru viitor. Categoric, la momentul administrării acestor probe procurorii DNA au respectat legea. La acel moment Codul de Procedură penală prevedea ca procurorul, politistul sau alte organe specializate ale statului pot pune în executare mandatul de executare (a autorizării interceptării semnată de un judecător, n.r). Această decizie nu trebuie să afecteze probele legal administrate până acum. Nu ma pot substitui judecătorului, dar anumite persoane judecate in cauzele DNA au invocat aceste exceptii, dar orice aş spune eu înseamnă să comentez o cauză penală şi nu o pot face. Din 16 februarie au invocat această excepţie iar după publicare o vor mai face şi alţii. ” a mai spus Kovesi
(Gabriel Niculescu)