Probleme uriașe în SUA. Congresul a respins proiectul bugetar propus de Donald Trump
Un proiect de lege privind cheltuielile, propus de președintele-ales al SUA, Donald Trump, a eșuat joi în Camera Reprezentanților. Aceasta după ce zeci de republicani l-au sfidat pe Trump, lăsând Congresul fără un plan clar de a evita un blocaj guvernamental care se apropie rapid.
Votul a scos la iveală scindări puternice în Partidul Republican al lui Trump, situație care ar putea apărea din nou anul viitor, când republicanii vor controla Casa Albă și ambele Camere ale Congresului, arată Reuters.
Trump făcuse presiuni pe congresmeni să dea dovadă de unitate înainte de a-și prelua mandatul, pe 20 ianuarie, dar membrii de dreapta ai partidului au refuzat să susțină un pachet care ar crește cheltuielile. Aceștia spun că țara nu și-ar permite să adauge noi datorii la cele 36 de mii de miliarde de dolari datorate deja de SUA.
„Sunt absolut dezamăgit de un partid care militează pentru responsabilitatea fiscală și are temeritatea de a merge la poporul american și de a spune că acest lucru este responsabil din punct de vedere fiscal”, a declarat reprezentantul republican Chip Roy, unul dintre cei 38 de republicani care au votat împotriva proiectului de lege.
Pachetul a picat după ce a primit 174 de voturi „pro” și 235 „contra”, la doar câteva ore după ce a fost redactat în grabă de liderii republicani care încercau să se conformeze cerințelor lui Trump. Un acord anterior, susținut de ambele partide, a fost anulat după ce Trump și cel mai bogat om din lume, Elon Musk, s-au declarat împotriva lui.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a evitat să spună concret care sunt următorii pași. „Vom veni cu o altă soluție”, a spus el.
CITEȘTE ȘI: MINI-SUCCES PENTRU TIKTOK ÎN AMERICA. CE A DECIS CURTEA SUPREMĂ
Ce ar putea urma acum în Statele Unite
Bugetul guvernamental urmează să expire vineri la miezul nopții. Dacă membrii Congresului nu reușesc să prelungească acest termen, autoritățile guvernamentale ale SUA vor fi nevoite să întrerupă finanțarea pentru aproape toate domeniile, de la autoritățile de frontieră până la administrațiile parcurilor naționale. De asemenea, peste două milioane de angajați federali riscă să rămână fără salarii.
În acest context, autoritățile au avertizat că în perioada sărbătorilor, pasagerii s-ar putea confrunta cu cozi uriașe în aeroporturi, mai notează sursa citată.
Ultima criză bugetară a avut loc în decembrie 2018 și ianuarie 2019, în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă.
Proiectul de lege respins joi semăna în mare parte cu versiunea anterioară, pe care Musk şi Trump o criticaseră ca fiind o risipă în favoarea democraţilor. Acesta ar fi prelungit finanţarea până în martie şi ar fi oferit 100 de miliarde de dolari pentru ajutoare în caz de dezastre. Republicanii au eliminat alte elemente care fuseseră incluse în pachetul iniţial, cum ar fi o mărire de salariu pentru legislatori.
CITEȘTE ȘI: CUM ÎNCEARCĂ MARK ZUCKERBERG SĂ SE ÎMPACE CU DONALD TRUMP, ÎNAINTE DE INVESTIREA LUI. CE GEST SCUMP A FĂCUT