Spitalele din România se confruntă cu o problemă foarte mare în această perioadă din cauza prețurilor uriașe. Pacienții care vor fi internați în următoarea perioadă riscă să rămână fără porțiile de mâncare pe care le-ar fi primit în mod normal din partea instituțiilor sanitare.
Problema prețurilor mari pare să îi afecteze chiar și pe administratorii spitalelor din România care se tem că nu vor mai avea posibilitatea de a le oferi pacienților porțiile de mâncare obișnuite. Alimentele s-au scumpit mai mult decât ne-am fi așteptat, iar facturile pentru gaze și energie electrică s-au triplat față de anul trecut.
Chiar dacă în această vară s-a luat decizia de a majora alocațiile pentru porțiile de mâncare destinate pacienților, cei 22 de lei nu mai sunt de ajuns în acest moment, anunță administratorii tuturor spitalelor din România. Astfel, există posibilitatea ca bolnavii să primească mai puțină mâncare, deoarece instituțiile sanitare în care sunt internați nu își vor mai putea permite să achiziționeze foarte multe alimente.
Până în acest moment, din ce în ce mai multe spitale mari din România au fost nevoite să apeleze la rezilierea contractelor cu furnizorii de mâncare, deoarece inflația a crescut atât de mult și nu își mai putea permite să plătească facturile lunare care se strângeau în număr tot mai mare. Astfel, pacienții vor apela din ce în ce mai mult la pachetele pe care le pot primi din partea familiei.
„Nu toți furnizorii reușeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată. Sunt facturi de gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi de energie care ajung la 600.000 de lei”, a declarat Mihail Buţurcă, director financiar Spitalul Obregia.
Există și spitale care dețin propria bucătărie și care au oameni special angajați pentru a pregăti mâncarea pacienților. Aceste instituții nu se plâng de scumpiri, ba chiar declară că o duc destul de bine.