După ani de fugă și multiple încercări eșuate de extrădare, Prințul Paul Philippe al României a fost găsit, reținut și plasat sub arest la domiciliu în Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, afirmă surse judiciare.
Deși a mai fost reținut și în trecut, inclusiv în Malta și tot în capitala Franței, de fiecare dată Paul Philippe a reușit, cumva, să evite revenirea în România. Acum însă, procedurile au fost reluate. Autoritățile române nu par dispuse să renunțe și se încearcă a treia tentativă oficială de extrădare.
Luni dimineață, la ora 05:54, polițiștii francezi l-au reținut pe Paul-Philippe al României chiar în locuința sa din Paris. A fost o acțiune promptă, în baza unui nou mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare române. Informația a fost confirmată de surse judiciare și vine după ce România a solicitat, prin Biroul SIRENE, arestarea și predarea fugarului.
Mandatul emis de Curtea de Apel Brașov îl înlocuiește pe cel anterior, autoritățile române sperând ca, de data aceasta, lucrurile să decurgă fără amânări sau respingeri. În acest moment, procedura de extrădare este din nou în desfășurare, iar Paul Philippe se află sub arest la domiciliu, în așteptarea deciziei instanței franceze.
Paul Philippe al României, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat în decembrie 2020 la trei ani și patru luni de închisoare pentru implicarea sa în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa. Acuzațiile? Cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu. Însă, acesta a părăsit România.
De atunci, a fost de mai multe ori în atenția autorităților internaționale. În 2022 a fost reținut în Franța, dar instanța a refuzat extrădarea. În aprilie 2024, a fost din nou arestat – de data aceasta în Malta, în timpul unei conferințe a Cavalerilor de la Malta – dar și acea tentativă a eșuat, din cauza unui „risc real și personal” de încălcare a drepturilor sale fundamentale, invocat de Curtea de Apel malteză.
De fiecare dată, avocații săi au susținut că este victima unei persecuții politice. Cu toate acestea, autoritățile române nu par dispuse să abandoneze dosarul. Iar acum, odată cu noua reținere la Paris, povestea extrădării revine în prim-plan.