Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Suverana britanică a murit la castelul Balmoral din Scoția. Recent, Principele Nicolae a fost invitatul lui Adrian Artene la podcast-ul ALTCEVA , unde a povestit, cu zâmbetul pe buze, o amintire dragă, atunci când a luat prânzul cu Regina Elisabeta a II-a.
Decesul Reginei a întristat întreaga lume și a îndoliat milioane de oameni care au iubit-o și au venerat-o pentru felul său de a fi, de a conduce, de a se prezenta în fața oamenilor.
În cadrul podcast-ului ALTCEVA , Principele Nicolae a relatat cum a fost întâlnirea sa cu suverana britanică, dar și cu ceilalți membri ai Familiei Regale.
”La petrecerea pentru bunicul meu (Regele Mihai – n.r.), Principele Charles a fost gazda, a fost la Highgrove, la el acasă, și a fost minunat! Foarte frumos, intim elegant, am avut foarte multe emoții, a fost prima dată când am avut această experiență cu oameni pe care nu i-am cunoscut dinainte.
Nu a fost ca și cum aș fi socializat zi de zi cu alți membri ai Familiei Regale, dar a fost foarte frumos și m-am bucurat că, întotdeauna, Principele Charles și Regina Elisabeta au avut căldură și deschidere pentru bunicul meu.
Indiferemt de rudenie, au înțeles foarte bine ce om a fost bunicul meu și ce a făcut pentru Europa”, a povestit Principele Nicolae.
După povestea petrecerii dată de Prințul Charles (n.r. la acea vreme, în prezent Regele Charles al III-lea) pentru bunicul său, Regele Mihai I, Principele Nicolae a povestit cum a luat prânzul alături de Regina Elisabeta, alături de familia sa, dar și ce l-a întrebat suverana britanică.
”Prânzul, de fapt, a avut loc când aveam 17 ani… sau 16 (râde). Cred că e așa pentru oricine care merge la o întâlnire cu cineva foarte faimos. Nu știi cum să te comporți, ți-e teamă să nu greșești, emoții”, și-a început povestea Principele Nicolae.
Întrebat dacă bunicul nu i-a făcut instructaj de acasă, pentru o asemenea întâlnire, Principele Nicolae a răspuns extrem de sincer.
”Indiferent, este Regina Angliei! Și un adolescent de 16-17 ani, pentru prima dată, merge la Castelul Windsor – acesta este un simbol foarte puternic în Anglia.
Acum nu aș avea emoții așa de mari, dar atunci… Însă, după ce ne-am așezat la masă, am fost mult mai relaxat.
Căței peste tot sub masă, stăteau pe picioarele noastre și a fost mult mai relaxant. Atunci am fost fără bunicul meu, a fost un prânz privat cu Regina, cu sora mea, tatăl meu vitreg, mama mea.
Am stat la capătul mesei, vis-a-vis de Regină, a fost o masă mai mică, dar experiența a fost foarte fumoasă. Regina m-a întrebat ce fac, cum este la școală, ca o bunică, de fapt”, a povestit, zâmbind, Principele Nicolae.
Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills s-a născut pe 1 aprilie 1985 în Meyrin, Elveția, și a vizitat România în 1992, cu ocazia primei vizite a bunicului său după exilul din 1948.
La împlinirea vârstei de 25 de ani (1 aprilie 2010), Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală, însă printr-un document semnat de rege la 1 august 2015 și intrat în vigoare imediat, i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tronul României.
Regina Elisabeta a II-a s-a născut la Londra, la data de 21 aprilie 1926. Tatăl ei a fost Regele George al VI-lea, iar mama, Regina Elisabeta.
29 mai 1926 – Prințesa Elisabeta Alexandra Mary, a treia în linia de succesiune la tron, este botezată. Este primul copil regal care a fost botezat în capela de la Palatul Buckingham.
11 decembrie 1936 – Elisabeta devine moștenitoare prezumtivă atunci când tatăl său devine regele George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea.
12 mai 1937 – Elisabeta participă la încoronarea tatălui său, regele George al VI-lea.
1939 – Izbucnește al Doilea Război Mondial. Elisabeta se mută, împreună cu sora ei, în Loja Regală de la Castelul Windsor. Se crede că aceasta este perioada în care Elisabeta îl întâlnește pe Prințul Filip al Greciei.
1942 – Regele George al VI-lea o face pe Elisabeta colonel de onoare în Gărzile Grenadier, un regiment al armatei britanice.
21 aprilie 1942 – Elisabeta își face debutul public oficial cu o trecere în revistă a celor 500 de membri ai Gărzilor Grenadier la Palatul Windsor.
1944 – Elizabeth este numită membră a Consiliului Privat și a Consiliului de Stat. Ea este acum capabilă să acționeze în numele regelui în timpul absenței acestuia din țară.
(CITEȘTE ȘI: CHARLES ESTE NOUL REGE AL MARII BRITANII. CE SCRIE ÎN PRIMUL COMUNICAT AL NOULUI SUVERAN)
10 iulie 1947 – Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta I anunță logodna fiicei lor cu Prințul Filip al Greciei, locotenent în Marina Britanică.
20 noiembrie 1947 – Prințesa Elisabeta se căsătorește cu Filip. După ce a devenit cetățean britanic și a renunțat la titlul grecesc, el devine Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Elisabeta devine ducesa de Edinburgh.
6 februarie 1952 – Regele George al VI-lea moare de cancer, iar Elisabeta urcă pe tron.
2 iunie 1953 – Încoronarea are loc la Westminster Abbey.
Elisabeta a II-a fost a șasea femeie care a urcat pe tronul Marii Britanii.