Tragedie în Galați! S-a produs primul deces în această iarnă din cauza frigului. Un bărbat a fost găsit fără suflare într-o casă părăsită. În urma necropsiei s-a constatat că, într-adevăr, hipotermia a fost cauza morții.
Citește și: METEOROLOGII ANM AU FĂCUT ANUNȚUL! CUM VA FI VREMEA ÎN ROMÂNIA ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN ANUL 2024
Victima era o persoană fără adăpost și a fost găsită abia după două zile de un alt om al străzii. Acesta a sunat imediat la 112, iar un echipaj medical s-a deplasat la fața locului. Din păcate, au constata că bărbatul nu avea semne vitale și au declarat decesul.
Zilele trecute, au fost înregistrate minime de -2 grade Clesiul, la Galați. Astfel că Poliția Locală a făcut un apel către locuitori să semnaleze prezența persoanelor fără adăpost. În județ, există centre de urgență, unde oamenii străzii primesc loc de dormit, mâncare caldă şi acces la baie. Astfel că pot fi ajutați înainte să se producă o astfel de tragedie.
Specialiștii recomandă persoanelor care au tensiunea crescută din cauza stresului, emoțiilor, anumitor stări, să fie precauți pentru că expunerea la condiții meteo deosebite sau la schimbările bruște de vreme poate crește tensiunea arterială. În cele mai mult cazuri, oamenii de peste 65 de ani sunt cele sunt predispuși unui astfel de pericol.
„Reacția organismul lui la frig este să facă vasoconstricție, adică vasele să se strângă și evident presiunea arterială să crească. Acest lucru este un lucru fiziologic pe care îl experimentăm toți atunci când ne expunem la temperaturi scăzute. Mai ales dacă este o furtună. Adică nu doar temperatură scăzute, ci vânt puternic și condiții meteo deosebite. La hipertensivi, această reacție normală a organismului este augmentată. Adică avem o creștere suplimentară a tensiunii arteriale și există o categorie de hipertensivi la care acest tip de reacție este și mai mare: acei hipertensiv care ne spun că au o variație mare a tensiunii arteriale în mod obișnuit.
Adică persoanele care își cresc tensiune arterială în circumstanțe de tipul: stres, emoții, stări de tensiune, suprasolicitări de orice fel. Aceste persoane trebuie să fie cele mai avizate asupra riscului de a-și crește tensiunea atunci când se expun la condiții meteo deosebite. Pentru că studii recente au arătat că, această categorie de persoane care au o variabilitate a tensiunii arteriale crescut, au, evident, și în situația asta, un răspuns presor excesiv, adică o creștere mare a tensiuni arteriale.”, a explicat cardiologul Silviu Dumitrescu, pentru Antena 3 CNN.
Citește și: MAI NINGE ANUL ACEASTA ÎN ROMÂNIA? METEOROLOGII ACCUWEATHER AU MODIFICAT PROGNOZA PENTRU BUCUREȘTI