50.000 de cutii cu Mulnopiravir, prima pastilă pentru tratarea coronavirusului, au ajuns în spitalele din România.
Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, susține că acest medicament nu trebuie considerat unul miraculos, dar scopul administrării lui, la pacienții cu risc, bolnavi sau cu boli cronice, este de a se reduce probabilitatea de a face complicații.
Pacientul vine la centrul de evaluare, i se fac analize de sânge și o radiografie pentru a se stabili forma de boală. Dacă debutul a fost în ultimele 5 zile,pacientul va primi medicamentul. Mulnopiravir se administrează pe cale orală.
„Până acum am folosit medicamente antivirale pe care le foloseam și înainte de pandemie, pentru alte boli. Acum avem date care ne arata eficacitatea acestui medicament, vrem să vedem cum vor primi acest medicament pacienții care nu au nevoie de oxigen și care cer ajutor medical în primele cinci zile de la debutul bolii. Probabilitatea ca ei să facă complicații va fi mult mai mică. Nu are importantă dacă pacientul este vaccinat sau nu atunci când se administrează acest medicament. Oricum, când cineva este vaccinat, probabilitatea de a face forme severe ale bolii scade”, a declarat Adrian marinescu la Digi24.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 32.671 cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, cu 3.131 mai puțin decât în ziua anterioară. 3.308 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.614 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 60.353 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 02.02.2022 (10:00) – 03.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 111 decese (59 bărbați și 52 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.